Annons
Viktoria Hallmans är valsamordnare på Skellefteå kommun. Foto: Pressbild

Dags för EU-valet – desinformation största hotet: “Källkritik är viktigt”

NYHETER Inför söndagens val till EU-parlamentet är det många som söker information om de olika partierna och deras kandidater. Men det gäller att vara noga med vilken information man litar på. “Vi vill uppmana alla att vara noga med källkritiken”, säger Viktoria Hallmans, valsamordnare.

Annons

När EU-valet går av stapeln på söndag den 9 juni har det föregåtts av en lång tid av förberedelser kring bemanning, material, utbildning, kommunikation och säkerhet. När det gäller just säkerheten har Skellefteå kommuns valkansli regelbundna avstämningar med såväl polisen som räddningstjänsten och kommunens egen säkerhetsenhet för att på så sätt etablera kontaktvägar i händelse av hot.

Men Viktoria Hallmans, valsamordnare på Skellefteå kommun, menar att den främsta säkerhetsrisken kring valet handlar om desinformation.

– Vi vill uppmana till källkritik när man letar information om valet. På valmyndighetens, länsstyrelsens och kommunens hemsidor finns korrekt information som man kan lita på.

Annons

Kolla avsändaren

Att vara källkritisk har visat sig vara lika viktigt vid valet av valkompass då det för några veckor sedan visade sig att det högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige låg bakom en av de mest använda.

– Kolla avsändaren även på valkompassen. Att vara källkritisk är viktigt. Lika viktigt som att använda möjligheten att rösta. EU kan kännas långt borta men det som händer där påverkar faktiskt Skellefteå varje dag, säger Viktoria Hallmans.

Vi svenskar är duktiga på att använda valkompasser och det gäller att vara källkritisk även där. Foto: Privat

Eftersom valdeltagandet tenderar att vara lägre bland utrikesfödda, personer med funktionsnedsättning, språksvaga och förstagångsväljare har Skellefteå kommun lagt mycket krut på kommunikationen gentemot dessa grupper, bland annat genom filmer.

– Det är svårt att säga hur många som nåtts av våra kampanjer. Men vi har haft 16 000 visningar på filmen som riktar sig till personer med funktionsnedsättningar. Det känns väldigt bra, säger Viktoria Hallmans.

Annons

Stort engagemang

Förutom säkerhetsarbete och kommunikation kräver ett val också hjälp av frivilliga. Inför EU-valet har runt 450 arvoderade röstmottagare anlitats för att hjälpa till med administrationen i vallokalerna. Och intresset har varit så stort att man tvingats säga nej till en del förfrågningar.

– Det är otroligt kul att se engagemanget och framförallt det stora engagemanget från yngre människor. Vi försöker blanda åldrarna så att vi har en spridning på röstmottagarna under valdagen, säger Viktoria.

Annons

Förtidsröstningen öppnade den 22 maj. Om man jämför med första veckans förtidsröstning under förra riksdagsvalet har endast 100 färre förtidsröstat i årets EU-val, något som indikerar ett intresse.

– Det är bra för att vara ett EU-val där valdeltagandet generellt är lägre än vid ett riksdagsval. Kanske blir valdeltagandet högre än det brukar vara, säger Viktoria Hallmans.

Artikeln är en del av Megafonen 4/6 – 2024. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons