Annons
Sponsrad artikel
David Nyström, Robin Hopkins och Joakim Johansson utgör tillsammans med Mikael Säll Brokks fyra servicetekniker som reser runt världen för att hjälpa och utbilda Brokks kunder.

Med hela världen som arbetsfält – besöker många ovanliga platser: ”Det kan bli riktiga äventyr”

ANNONS Företaget Brokk har sin bas i Skellefteå – men levererar sina robotar till hela världen. Det resulterar i mängder av resor för deras servicetekniker. “Det kan bli riktiga äventyr”, säger Robin Hopkins.

Idén till det som idag är en världsledande produkt föddes i slutet av 70-talet. Då skulle ett svårt och miljöfarligt rivningsarbete genomföras på Rönnskärsverken i Skelleftehamn, vilket gjorde att två innovatörer utvecklade en fjärrstyrd rivningsrobot.

Sedan dess har Brokks robotar blivit marknadsledande och används dagligen världen över inom riskfyllda rivningsarbeten. Brokk-robotar har även funnits på plats och gjort skillnad vid kritiska händelser, som vid branden i Notre-Dame, vid World Trade Center efter 11 september och vid kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Produkterna finns på alla kontinenter – till och med på sydpolen.

Vi vill inte bara sälja en robot och säga lycka till.

En stor del av företagets affärsidé bygger på att ta hand om kunderna även efter att robotarna har sålts, vilket visat sig vara en framgångsfaktor.

– Vi vill inte bara sälja en robot och säga lycka till. Här ingår det även utbildning i hur de ska användas, servas och självklart hur viktigt säkerhetstänket är, berättar David Nyström.

Besökt Tjernobyl

David började jobba på Brokk 2006 där han sedan blev kvar till förra året då han gjorde en kort sejour på ett annat företag.

– Jag ville testa något nytt, men det tog inte ens ett år innan jag var tillbaka här, säger han och ler.

Att arbeta som sevicetekniker på Brokk innebär en hel del resande. “Vi är ute på fält ungefär 1,5 vecka i månaden”, säger David Nyström, här på bild tillsammans med Robin Hopkins i en gruva i Grekland.

Från att tidigare ha jobbat inom produktionen så tog han en tjänst som servicetekniker.

– I korta drag så går det ut på att vi hjälper våra kunder runt om i världen när de har problem. Det kan vara via telefon, e-post, eller på plats, säger han.

I servicetekniker-gruppen ingår även Joakim Johansson, Robin Hopkins och Mikael Säll. På frågan om hur en normal arbetsvecka ser ut svarar Joakim att det inte finns någon.

– Alla veckor är olika, och det är nog det jag gillar mest med jobbet, berättar han.

Det är intressant att få se den riktiga världen, inte bara turistorterna.

De har alla fått åka till delar av världen som de annars inte hade fått möjlighet att uppleva. David har till exempel varit till Tjernobyl och när Joakim visar upp en karta på sin mobiltelefon med markeringar över var han fotograferat bilder så är världskartan helt täckt av prickar.

– Det är intressant att få se den riktiga världen, inte bara turistorterna. I Tanzania har jag till exempel landat på en grusad landningsbana, för att sedan upptäcka att det inte fanns någon där för att hämta upp mig. Det kan bli äventyrligt ibland, säger Joakim.

Är äventyrlig

Robin Hopkins började på Brokk förra året efter att ha drivit egen däckverkstad i 20 års tid.

– Jag tyckte att det lät som ett fantastiskt trevligt jobb. Jag älskar att resa och är äventyrlig av mig, säger Robin som redan har hunnit besöka ett kärnkraftverk i Litauen och en fossilfri magnesitgruva i Grekland.

Brokk är omtyckt ute i världen – inte minst av den här operatören i Argentina som tatuerat in logon på sin arm. “Då gillar man Brokk”, säger Joakim Johansson och ler.

När de åker runt i världen så märker de att Brokk är ett omtyckt företag.

– Jag tror att det är för att vi är bra på det vi gör, och bryr oss om våra kunder. Jag får höra mycket positivt, säger David.

När ni ser så stora delar av världen – blir ni någonsin lockade att flytta från Skellefteå?

– Nej, tvärtom skulle jag säga. Att sitta tre timmar i en bil för att ta sig några mil är ingenting jag saknar. Här tar motsvarande sträcka sju minuter. Att kunna bo och leva här – och åka ut för att se världen är bättre, säger Joakim.

Brokk Skellefteå

Läs mer om Brokk på www.brokk.com/sv
Telefon: 0910-711 800

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Brokk.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons