Annons
Det ökande antalet bygglovsansökningar beror på större framtidstro i kombination med att många vill ha besked om bygglov innan sommaren, enligt Enar Nordvik, bygglovschef. Foto: Jonas Nilsson / Arkivbild

Fler söker bygglov – en stor ökning senaste tiden: “Man vågar lite mer”

BOSTAD Den senaste månaden har Skellefteå kommun sett en tydlig ökning av antalet inkommande bygglovsansökningar. Enligt bygglovschef Enar Nordvik kan det ha att göra med en allmänt växande tro på bättre ekonomiska tider.

Annons

Den sjunkande inflationen och hintarna från Riksbanken om kommande räntesänkningar verkar ha gett Skellefteborna hopp om mer pengar i plånboken framöver. Åtminstone om man tittar på ökningen av inkomna bygglovsansökningar till Skellefteå kommun under den senaste månaden. Vecka 10 inkom 32 ansökningar och vecka 14 mottogs 37 stycken.

Det är visserligen färre än innan den ekonomiska nedgången då bygglovsenheten kunde ha mellan 60 och 70 nya ärenden per vecka, men ändå en stor ökning jämfört med för ett år sedan då ansökningarna per vecka kunde räknas på en eller möjligen två händer.

– Det är nog en kombination av att man vant sig vid ränteläget samtidigt som man tror på sänkta räntor framöver. Då vågar man lite mer, säger Enar Nordvik, bygglovschef på Skellefteå kommun.

Annons

Ökar i alla grupper

Ökningen kan ses bland både företagare och privatpersoner och ansökningarna handlar om allt från att bygga ut eller om affärslokaler till altan- och carport-byggen.

– Företagen gör ungefär samma analys av läget som hemmafixarsnubben. Det är ingen skillnad där. Samtidigt ska det nämnas att vi uppmuntrat människor att ansöka om bygglov innan första april för att de ska kunna vara säkra på att få besked innan sommaren, säger Enar Nordvik.

Annons

När byggandet dök bland såväl privatpersoner som företag fick bygglovsenheten ett överskott på handläggare. Men istället för att säga upp folk lånades ett antal handläggare ut till andra projekt i kommunen.

– Vi har varit ganska säkra på att marknaden kommer att återhämta sig och därför har vi hyrt ut några medarbetare till andra projekt. Nu plockar vi successivt tillbaka dem. Det gör att vi kommer att kunna hålla det vi lovat och mer än så framöver, säger Enar Nordvik.

Artikeln är en del av Megafonen 24/4 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons