Annons
Foto: Visit Skellefteå

I konkurrens med 144 andra – Sara kulturhus vinner det fina Träpriset

NYHETER Sara kulturhus i Skellefteå vinner Träpriset 2024. Det är ett prestigefyllt pris som delas ut var fjärde år.

Annons

En högtflygande ambition som når sitt konstnärliga crescendo i foajén som genom sin nästan hundraprocentiga materialkonsekvens framstår som ett av svensk samtidsarkitekturs mest karakteristiska rum; en gyllene sal för en mer klimatvänlig tid.

Så beskriver juryn Sara kulturhus. Det är Svenskt Trä som var fjärde år delar ut det prestigefyllda Träpriset, till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och speglar tiden vi lever i.

Annons

2024 års pris belönas Sara kulturhus i konkurrens med 144 andra tävlingsbidrag.

– Vi är väldigt glada och stolta över att tilldelas en så prestigefylld utmärkelse som Träpriset. Det är en bekräftelse på vårt engagemang för att tänja på gränserna för vad som är möjligt att bygga i trä, något som har ställt höga krav på både kunskap och nytänkande, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius, ansvariga arkitekter på White Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Hela motiveringen

Svenskt Trä tilldelar Sara kulturhus Träpriset 2024 med följande motivering:

Gruvsamhället Skellefteå växer. 72 000 invånare ska bli 100 000 på bara tio år. Sara kulturhus är huset att samlas kring. Medan biblioteket och teatern vackert sluter stadens centrala torgplats signalerar den 20 våningar höga hotellskrapan att Skellefteå vill ligga i framkant inom träbyggandet, inte bara i Sverige utan i världen. En högtflygande ambition som når sitt konstnärliga crescendo i foajén som genom sin nästan hundraprocentiga materialkonsekvens framstår som ett av svensk samtidsarkitekturs mest karakteristiska rum; en gyllene sal för en mer klimatvänlig tid.

Källa: White Arkitekter

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons