Annons
Kalle Viklund, operativ projektledare för arrangemanget av vintersimmet. Foto: Daniel Eriksson

Tolfte vintersimmet sjösätts – på ny plats och med nya möjligheter: ”Utrymme för mer runtomkring”

SPORT Ny plats, ytterligare en tävlingsdag och rum att andas. Arrangörerna av vintersimmet laddar för ett nytt evenemang som, trots baksidor, presenterar nya möjligheter utanför stan. Eventet spänner över den 9-11 februari.

Annons

I november kom nyheten om att 2024 års upplaga av vintersimmet, den tolfte i ordningen, behöver flytta från centrum. I år kommer det skandinaviska mästerskapet i vintersim istället att hållas vid Kurjovikens marina i Skelleftehamn.

En dryg vecka innan startskottet ljuder pågår förberedelserna för fullt. Kalle Viklund, operativ projektledare, sitter i bilen på väg därifrån.

– Det är full rulle där ute. Man sågar och tar upp isflak, vi har kört dit läktare och även omklädningsbodar i dag. Vi har också kört dit ved till bastun och badtunnan.

Annons
Bild från fjolårets arrangemang. Foto: Jonatan Stålhös

De försöker ta tillvara på möjligheterna som flytten presenterar. Framför allt kan schemat bli mindre pressat, inne i Skellefteå genomfördes allt på en dag för att flödet i älven inte skulle behöva bromsas så länge.

– När vi har två tävlingsdagar finns det utrymme för mer runtomkring. Vi kommer att ha musikuppträdanden mellan tävlingsmomenten till exempel.

Fullspäckat program

Vintersimmet invigs högtidligt på fredagskvällen med vakpoesi och musik i vak. Denna gång kommer även Skellefteå dans- och balettförening att uppträda i fackeldans.

Därefter väntar själva kraftmätningen. Under lördagen och söndagen vankas det individuella lopp på 25, 50, 100 och – för första gången – även 200 meter i det isande vattnet, ihop med lagstafetter på 4 gånger 25 meter.

Bild från fjolårets arrangemang. Foto: Jonatan Stålhös

I vanlig ordning väntas entusiaster från både långt och nära ifrån.

– Vi har lite färre anmälningar än i fjol men intresset är fortsatt stort. Många tycker om att komma hit för miljöns skull. Det var en tävling i Polen nyligen och där simmade man i höstfärger, som vi upplever dem, och då är det en upplevelse att komma hit och uppleva den norrländska vintern, säger Kalle Viklund.

En upplevelse att komma hit och uppleva den norrländska vintern.

Den intilliggande Kurjovikens sjökrog ska hålla öppet under alltsammans och erbjuda matservering både inomhus och utomhus i tältkåta. Det ska finnas marknadsknallar där, Utterströms sätter upp en iskarusell och Jörnsföretaget Vidde Snow Mobility ska visa upp sin eldrivna snöskoter, med mera.

– Vi försöker bygga ett evenemang som är större än ”simtävling” nu. På lördagen ska det även att visas barnfilm efter avslutad tävling.

Annons
Bild från fjolårets arrangemang. Foto: Jonatan Stålhös

Frågan om besökare

Flytten från centrala Skellefteå öppnar för mycket. Men är den enbart positiv? Visst bor det många i Skelleftehamn men platsen vid marinan är inte lika lättillgänglig som den tidigare så drop in-effekten torde bli lägre.

– Spontanbesöken kommer kanske inte att bli lika många, instämmer Kalle Viklund.

För att parera tappet i tillgänglighet sätts chartrade bussar in för att slussa deltagarna till tävlingsområdet, och de ordinarie bussförbindelserna ska steppas upp, säger han.

– Och det finns jättebra med parkeringsplatser.

Annons
Bild från fjolårets arrangemang. Foto: Jonatan Stålhös

Allt behöver inte hållas i centrum, poängterar han, och utifrån engagemanget som förbipasserande visat hittills tror Kalle Viklund att uppslutningen blir rejäl, bara vädret är med dem. Arrangörerna tror på Skelleftehamn.

– After swim-partyt kommer också att hållas här, så vi samlar allt ute i Skelleftehamn.

Evenemanget anordnas av föreningen Mörkrets och kylans glada vänner i samarbete med Kustnära utveckling, som bistått i arbetet med kringaktiviteterna.

Anledningen till flytten

Flödet i Skellefteälven har behövt bromsas för att möjliggöra simtävlingen i centrala Skellefteå. Annars skulle strömmen bli för stark. Det är Skellefteälvens Vattenregleringsföretag som reglerar flödet, ett bolag som ägs gemensamt av Skellefteå Kraft, Statkraft samt Vattenfall, och processen har inneburit ett tapp i såväl elproduktion som intäkter.

Inför 2024 års vintersim meddelade arrangörsföreningen Mörkrets och kylans glada vänner att flödet inte kan bromsas för tävlingen längre, på grund av ”den alltmer komplexa elmarknaden”, och att evenemanget därför flyttas till Kurjovikens havsmarina i Skelleftehamn.

Artikeln är en del av Megafonen 7/2 – 2024. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons