Annons
Arrangörerna har inte möjlighet att anordna tävlingen inne i Skellefteå nästa gång. Foto: Jonatan Stålhös

Besked: Vintersimmet måste flytta – samtidigt utökas 2024 års tävling

SPORT Den tolfte upplagan av vintersimmet kommer inte att hållas inne i Skellefteå. Tävlingen kommer även att utökas med en tävlingsdag och fler grenar, meddelar arrangörerna i dag.

Annons

Elva gånger har mängder av personer samlats nedanför Stadsparken för att se simmarna göra upp i Skellefteälvens vatten. De har kunnat besöka utställare, äta och dricka eller bara umgås.

I februari kommer vintersimmet tillbaka för tolfte gången, men inte till centrala stan. Det har med ekonomi att göra. Tävlingen har gjorts möjlig tack vare att Skellefteälvens Vattenregleringsföretag varit villiga att dra ned på vattenflödet under några timmar, vilket inneburit en kostnad, och nu är det slut med det.

– På grund av den alltmer komplexa elmarknaden finns nu inte längre den möjligheten, säger Mats Wahlberg, ordförande i arrangörsföreningen Mörkrets och kylans glada vänner, i ett pressmeddelande.

Annons

Evenemanget kommer därför att flyttas till Kurjovikens havsmarina i Skelleftehamn. Tävlingen skalas samtidigt upp med en tävlingsdag och får fler grenar.

– Nu får vi även möjlighet att köra långdistanslopp på 200 meter, vilket kommer att locka fler internationella simmare, säger Kalle Viklund som är en av projektledarna för tävlingen.

Vintersimmet brukar locka omkring 400 tävlande från ett 20-tal länder, vid sidan av alla besökare. Arrangörerna planerar att sätta in skyttelbussar som komplement till de ordinarie bussförbindelserna till marinan.

Annons

Det finns en beslutsamhet om att det ska bli ett bra evenemang. Tävlingen anordnas den 10-11 februari nästa år, i samarbete med lokala företag och föreningar.

– Vi ska, tillsammans med Mörkrets och kylans glada vänner, se till så att tävlingen kan ta ytterligare ett steg i sin utveckling, konstaterar Ulf Marklund, styrelsemedlem i föreningen Kustnära utveckling.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons