Annons
Cecilia Edström. Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Cecilia Edström: ”En symbol för att återta kontrollen”

KRÖNIKA Cecilia Edström om nyordslistan, dopaminfasta och toxisk positivitet. ”Orden speglar intressanta aspekter av samtiden”.

Annons

Det är intressant hur de språkliga behoven förändras i takt med samhällsutvecklingen. Vi har precis klivit in i 2024 och något som uppmärksammats mycket de senaste åren är nyordslistan. Den känns i ärlighetens namn lite som en ”kommersiell grej” och hur länge orden fortsätter användas får väl tiden utvisa, men det är kul att se den lite som en konversationsstartare. Nya ord kommer trots allt utifrån ett behov av uttrycka fenomen eller strömningar i samhället. När det väl finns ord är det lättare att diskutera och vrida och vända på.

I 2023 års lista stannade jag till vid två av orden. De hör ihop då båda innehåller det som anses vara något väldigt bra och härligt men att årets tillägg signalerar att vi fått för mycket av det goda och behöver dämpa det. Och vad säger det om den samtid vi lever i?

Jag pratar om orden dopaminfasta och toxisk positivitet.

Annons

Dopamin är signalsubstansen som styr hjärnans belöningssystem och är viktig för motivation, vilja och för upplevelsen av njutning, eufori och lustkänsla. Helt enkelt en fantastisk substans! Och positivitet, ett optimistiskt och konstruktivt tillstånd som innebär en hoppfull, självsäker inställning till livet. Hurra, va’ bra!

Dopaminfasta är å andra sidan en avhållsamhet från det som antas ge påslag av dopamin.

Dopaminfasta är å andra sidan en avhållsamhet från det som antas ge påslag av dopamin. Och toxisk positivitet är positivt tänkande som går till överdrift och innebär att negativa känslor på ett skadligt sätt trycks undan eller till och med förnekas.

Spännande!

Annons

Utan att göra anspråk på någon typ av sanning tycker jag att orden speglar intressanta aspekter av samtiden. Är det här början på en omvärdering av vad som anses vara hälsosamt och önskvärt? Är det en reaktion på en tid präglad av överflöd?

Har dopamin, som är avgörande för känslan av njutning och belöning, under framför allt det senaste årtiondet, blivit överstimulerat genom all digital underhållning och sociala medier, alltså Netflix och Instagram till exempel. Jag känner själv att jag nästan all vaken tid söker ett påslag av dopamin och att det många gånger kan bli rätt destruktivt. Oftast är det här mer eller mindre omedvetet ska tilläggas.

Är det till och med en vilja att återupptäcka glädjen i de så kallade mindre, enklare sakerna i livet?

Är ordet dopaminfasta en symbol för att återta kontrollen och hitta en sundare balans? Är det till och med en vilja att återupptäcka glädjen i de så kallade mindre, enklare sakerna i livet? Att se väntan på bussen som ett tillfälle att njuta av en lugn stund och återhämta sig istället för att skrolla Tik Tok och leta efter ännu en dopaminkick.

Om vi även försöker förstå varför toxisk positivitet dykt upp som ett modeord – pekar det på en tendens att förneka, undvika eller förminska vikten av sorg, ångest och andra så kallade negativa känslor? Betyder uppkomsten av ordet att det är dags för oss att på riktigt erkänna och hantera hela spektrat av mänskliga känslor som en väsentlig del av att faktiskt må bra? Och då talar jag om gemene man och inte enbart om att våga prata om psykisk ohälsa som vi sett mycket av de senaste åren.

Annons

På det stora hela verkar det som att vi som samhälle just nu söker efter balans, börjar värdera äkthet och vill ha en mer helhetsmässig förståelse av välbefinnande. Kollektivt strävar vi nog efter att skapa livsstilar och kulturer som är mer hållbara och sanningsenliga i förhållande till vår mänskliga natur och våra behov.

Vi har under en period stått, och står även nu, inför utmaningen att navigera i en värld rik på stimulanser och ideal, samtidigt som vi försöker må bra i det. Att både dopaminfasta och toxisk positivitet tagit plats i nyordslistan 2023 visar trots allt att vi är medvetna om utmaningarna och söker efter vägar att hantera dem. En bra början!

Cecilia Edström

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons