Annons
Ulrica Hedsberg, enhetschef för Kultur och bibliotek på Skellefteå kommun, inför invigningen av Stadsbiblioteket på dess nya plats i kulturhuset. Foto: Magnus Lindkvist

Biblioteksböcker på fler språk när befolkningen växer: ”Känns roligt”

KULTUR Efterfrågan på litteratur på fler språk än svenska ökar i takt med det växande Skellefteå. Biblioteken i Skellefteå kommun har därför satsat på att bredda utbudet.

Annons

Det är besökarnas önskemål och bibliotekens egen statistik över utlån per språk som legat till grund för nya inköp av litteratur.

– Vi har sett en ökad efterfrågan på böcker på fler språk från både barn och vuxna. Det känns roligt att kunna erbjuda ett rikt och varierat utbud för alla invånare, säger Ulrica Hedsberg, enhetschef för Kultur och bibliotek, i ett pressutskick.

Stadsbiblioteket har prioriterat köp av böcker på engelska då efterfrågan på dessa varit som störst, men har också köpt litteratur på språk som tyska, spanska, arabiska, hindi, nederländska och finska.

Annons

Även närbiblioteken har gjort vissa inköp för att möta behoven men Ulrica säger att det varit en utmaning att få tag i böcker på vissa specifika språk.

– Men vi arbetar intensivt med frågan, säger hon.

Den här kompletteringen ska ha gjorts möjlig genom en tillskott i bibliotekens budget.

– Biblioteken har en viktig roll i den samhällsomvandling som kommunen genomgår och det är fantastiskt att se hur de anpassar verksamheten för att vara berikande för både gamla och nya invånare. Deras insatser är värdefulla för att främja litteratur, kultur och spridning av kunskap, säger Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons