Annons
Bild från starten under 2020 års lopp. Foto: Boliden skidklubb

Anrika loppet tillbaka en 49:e gång – alla kan delta: ”Det är meningen”

HÄLSA Nu när det inte länge kvar till 2024 års upplaga av klassiska Malmstråket, skidloppet mellan Boliden och Skellefteå som nu anordnas för 49:e gången.

Annons

Det anrika långloppet i klassisk stil kommer tillbaka på lördag den 17 februari, lagom inför Vasaloppet i mars som Malmstråket är seedningsgrundande för.

I andra långlopp åker deltagarna ofta i varv men inte här. Malmstråket är en resa från Boliden till Skellefteå med startpunkter för åkare på olika nivå. Man kan åka 43 kilometer från Boliden, 22 kilometer från Åliden eller 10 kilometer från Myckle, där de längre distanserna gäller för seedning till Vasaloppet respektive Tjejvasan.

Annons

Tanken är att du ska kunna delta som motionär, elitåkare och allt däremellan.

– Det är lite meningen med loppet, det ska vara blandat, sade Thorbjörn Johansson, tävlingsledare, inför fjolårets arrangemang.

Det är ett koncept som uppenbarligen går hem. Enligt arrangörerna av Malmstråket, skidklubbarna i Boliden och Skellefteå, har antalet deltagare nära tredubblats över en tioårsperiod. Det kopplas även till ett allmänt ökat intresse för skidåkning i bygden.

– Nu hoppas vi på ytterligare kliv i antalet deltagare, hälsar Thorbjörn Johansson i dag.

Artikeln är en del av Megafonen 7/2 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons