Annons
Britt-Maria Holmqvist, Bernt Karlsson och Elly Wahlberg har jobbat i tre år med den nya byaboken om Svanström. Foto: Privat

Lådor och klippböcker resulterade i ny byabok: ”Tog tag tillsammans”

NYHETER I Skelleftebygdens byar finns ofta en guldgruva av information om gamla tider, människor och företeelser. Det gäller bara att gräva fram den. Det har Britt-Maria Holmqvist, Elly Wahlberg och Bernt Karlsson ägnat de tre senaste åren åt och nu har arbetet resulterat i en byabok om Svanström - Byn med guldkant.

Annons

Redan för 16 år sedan, när Britt-Maria gick i pension, fanns tanken på att göra en bok om Svanström – den by i närheten av Boliden där Britt-Maria vuxit upp och där familjens anor går tillbaka ända till 1700-talet.

– Jag hade en släkting i Örebro och vi pratade om att skriva något om Svanström, dessvärre kom vi inte loss. För några år sedan kontaktade jag journalisten Bernt Karlsson i Svanström och bad honom skriva något. Han bollade tillbaka frågan till mig och det slutade med att jag, min kusin Elly och Bernt tog tag i saken tillsammans, berättar Britt-Maria.

Annons

Vardagslivet förr

När beslutet väl var taget började insamlingen av material. I Svanströmsgården fanns trälådor med byadokument från början av 1900-talet. Britt-Maria. Elly och Bernt pratade också mycket med både nuvarande och tidigare bybor och fick bland annat låna bilder och klippböcker.

– De här klippböckerna med tidningsurklipp från förr är fantastiska. Vi hittade bland annat en stor mängd dödsannonser och runor som säger väldigt mycket om vardagslivet förr i byn. I det digitala samhället vi lever i finns inte minnen sparade på samma sätt, säger Britt-Maria.

Så här ser den nya byaboken ut på fram- och baksidan. Foto: Privat

Mycket material

När materialet samlats in och jobbats igenom gjorde vännerna en lista på vad man ville ha med i boken – ett inte helt lätt jobb med tanke på allt material.

– Vi inleder med en bildförteckning över byns fastigheter och nuvarande ägare. Vi har också med en släktredovisning i form av en löpande berättelse, historierna bakom mejeriet och bönhuset som senare blev skola och en avdelning med bilder och olika typer av små berättelser och beredskapsminnen, säger Britt-Maria och tillägger.

– Det har tillkommit material under hela tiden vi arbetat med boken och även efter att den blivit klar. Utmaningen har legat i att hålla ihop det hela på ett bra sätt.

Artikeln är en del av Megafonen 6/12 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons