Annons
Så här kan de nya huskropparna komma att placeras på Anderstorg. Foto: Skärmdump från Skellefteå kommuns planillustration

Trots lågkonjunktur – då kan bygget på Anderstorg starta: ”Har försökt underlätta för aktörerna”

BOSTAD Under 2024 kan ett av kvarteren på Anderstorg börja byggas. Det står klart efter den senaste markanvisningstävlingen som Skellefteå kommun utlyst och där en aktör visat sig villig att investera i området.

Annons

Redan i början av 2022 hade Skellefteå kommun tre aktörer som var beredda att bygga de 400 lägenheterna på Anderstorg. Ungefär samtidigt utbröt kriget i Ukraina och inflationen steg i takt med räntor och materialpriser, något som fick det svenska bostadsbyggandet att tvärnita.

I juni 2023 utlyste Skellefteå kommun ytterligare en markanvisningstävling för Anderstorg. 2022 lämnade 29 aktörer in tävlingsbidrag medan endast fem deltog den här gången. Men bland dessa fem hittade Skellefteå kommun en aktör som man nu går vidare med.

– Vi har försökt underlätta för aktörerna genom att erbjuda tomträtt, alltså att man kan hyra marken istället för att köpa den. Skellefteå har också friköpt det planerade parkeringshuset och kommer att både bygga och förvalta det. Detta eftersom det är viktigt att det finns och kan användas när lägenheterna står klara, säger Patrik Larsen, exploateringschef på Skellefteå kommun.

Annons
Illustration: Björn Ylinenpää och Mats Andersson, Skellefteå kommun

Byggs parallellt

Totalt planeras 400 lägenheter på Anderstorg. Under oktober färdigställer man nya cykelbanor i området och man är också i det närmaste färdig med att dra fram vatten och avlopp. Parkeringshuset, eller mobilitetshuset som det också kallas, kommer att byggas i tre våningar ovan jord. Där har planerings- och projekteringsarbetet inletts och bygget beräknas börja under 2024.

Vad är det då som gör att det finns villiga aktörer trots den stelfrusna marknaden? Enligt Patrik Larsen har det både med ekonomi och perspektiv att göra.

– Det handlar om långsiktighet. Att aktören kan se potentialen i Skellefteå även bortom den finansiella situation som råder nu. Men givetvis handlar det också om ekonomiska muskler som eget kapital eller fonder, där man inte är beroende av banklån.

Annons

En tid av omställning

För att klara målet om 90 000 invånare till 2030 och dessutom klara kompetensförsörjningen måste mellan 1 000 och 1 500 bostäder byggas varje år. Ett mål som kommer att bli svårt att nå under de närmaste åren eftersom det alltid tar ett par år från det att bostäder börjar byggas tills att de står klara. Under 2023 har 800 bostäder färdigställts och Skellefteå kommun ligger inte på latsidan när det gäller att, trots tiderna, få investerare till Skellefteå.

– Det är något vi givetvis jobbar hårt för hela tiden. En dag kommer ju bostadsmarknaden att lyfta igen. En ränta på fyra procent är ju egentligen inte orimligt men eftersom vi alla, såväl privatpersoner som företag, är vana vid låga räntor tar det ett tag att ställa om, säger Patrik.

Annons
Foto: Skärmdump från Skellefteå kommuns gestaltningsprogram

Söker fler aktörer

Tidigare har det varit tal om att det kommunala bostadsbolaget Skebo skulle träda in och bygga på Anderstorg, något som emellertid inte är aktuellt i dagsläget.

– Skebo finns såklart alltid som en plan B för oss. Men samtidigt kan de inte bygga allt som krävs. Vi vill också spara de mest attraktiva byggrätterna för privata investerare. Det är viktigt att kunna erbjuda bra investeringsmöjligheter när det ekonomiska läget förbättras, säger Patrik.

Under oktober har markanvisningen för Anderstorg att behandlas i kommunstyrelsen. Planerad byggstart är under andra halvan av 2024. Skellefteå kommun jobbar parallellt med att hitta fler intresserade aktörer som kan bebygga resten av området.

Artikeln är en del av Megafonen 25/10 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons