Annons
Så här såg det ut förra veckan när Saga Ludvigsson och Cimberly Wanyonyi blev klara för finalen i Idol. Foto: Nathalie Ulinder Cuti/TV4.

Nu ska det avgöras – Cimberly Wanyonyi om finalen, motståndet och scenskräcken: “Allt kan hända”

NÖJE I morgon fredag avgörs Idol-finalen med Skellefteås egen Cimberly Wanyonyi som en av finalisterna. Trots en förkylning som påverkat rösten är hon minst sagt taggad inför den avgörande tävlingen. "Det känns så spännande, allt kan hända. Men visst känns det lite nervöst att sjunga inför 10 000 personer", säger hon.

Annons

18-åriga Cimberly Wanyonyis idolresa under hösten kan bara beskrivas som smått osannolik. Hon hade själv ingen tanke på att söka till tävlingen när Idol-produktionen sökte nya deltagare i Luleå men uppmuntrades av sin mamma Jaana att åka dit och prova. Väl på plats kom familjen för sent till uttagningen men tack vare en godhjärtad person i produktionen fick Cimberly ändå möjligheten att sjunga för juryn. Och resten är, som man brukar säga, historia.

– Jag hade inga egna planer på att söka till Idol. Det var mamma som tyckte att jag skulle göra det. Själv trodde jag nog inte att jag skulle ha någon chans. Dessutom kom jag ju sent, säger Cimberly.

En ära att möta Saga

Efter att ha golvat Idol-juryn och gått från klarhet till klarhet genom de åtta delfinalerna står nu Cimberly mot artistkollegan Saga Ludvigsson. Även om båda såklart går in för att vinna så finns ingen större rivalitet mellan tjejerna.

– Det är en ära att möta Saga i finalen. Hon är så duktig. Rent genremässigt är vi väldigt olika men vi är bra kompisar och det känns faktiskt som en trygghet att hon också är där, säger Cimberly.

Annons

Sången har funnits med Cimberly hela hennes liv och drömmen om att bli en etablerad artist har alltid funnits där även om hon aldrig riktigt trott att den skulle kunna slå in.

– Jag har stått mycket på scen här i Skellefteå och det har jag alltid älskat. Men i tonåren fick jag en hel del scenskräck, något som jag fått jobba en del med under gymnasiet. Jag har tagit med mig många lärdomar därifrån som hjälpt mig.

Led av scenskräck

När man ser Cimberly på scen är det svårt att föreställa sig att hon lidit av scenskräck. Man får snarare känslan av en person som befinner sig i sitt rätta element, rutinerad och avspänd.

– Fake it ‘til you make it, det är så man får jobba, säger Cimberly och skrattar.

Annons

På Skyltsöndagen i Skellefteå gjorde Cimberly ett gästspel på Guldtorget dit stora skaror Skelleftebor hade tagit sig för att se guldhoppet live – en upplevelse som hon alltid kommer att bära med sig.

– Det var väldigt speciellt att komma hem och se den stora publiken på torget, höra hur alla jublade. Jag har vant mig vid att vara på tv och sjunga för studiopubliken under fredagsfinalerna. Men att sjunga live för så här många personer är något extra.

Foto: Nathalie Ulinder Cuti/TV4.

Under den senaste veckan har Cimberly oturligt nog dragits med en förkylning som satt sig på rösten. Men medicin och tystnad har gjort att utgångsläget inför finalen ändå är okej.

– Jag har varit tyst med undantag för intervjuer. Och så har jag fått medicin som ska hjälpa till. Nu är det bara att gå ut och göra sitt bästa.

Annons

Allt kan hända

Så vad tror Cimberly om utgången i fredagens stora final? Som alla professionella artister undviker hon att gå händelserna i förväg. Jag tänker tillbaka på Idol 2004 då artisten Darin stod i finalen och kom tvåa. Snacket då handlade om att det var en fördel att komma tvåa eftersom det gav en bra plattform men samtidigt större egen frihet att ta sitt artisteri vidare.

– Jag blir antingen etta eller tvåa och det blir bra oavsett. På ett sätt kan jag tänka mig att det finns en större frihet i att komma på andra plats. Samtidigt tror jag att det är skillnad mellan då och nu. Och som sagt, allt kan hända.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons