Annons
Ett fungerande familjeliv är en hörnsten i företagskulturen på 84Codes. Det betyder mer tid för mamma Lovisa och moster Linnea att hänga med Raya, 2,5 år och lillebror, åtta veckor. Foto: Magnus Lindkvist

Klutmark eller Bali – de kan jobba var de vill: ”Lite av en slump att vi flyttade hem till Skellefteå”

REPORTAGE Linnea och Lovisa Johansson är inte bara systrar. De jobbar också på samma företag, 84Codes, som i media beskrivits som “löjligt” framgångsrika. Från sina hus i Klutmark och Brännkälen sköter de sina respektive tjänster som operativ chef och marknadschef på företaget som har 3 500 kunder i 60 länder.

Annons

Det är lika grått som bitande kallt, den här förmiddagen i Klutmark. Men utsikten över Skellefteälven som skymtar bakom den rödvita västerbottensgården är som vanligt anslående. Här bor Linnea Johansson tillsammans med sin sambo och deras två små men kaxiga hundar Doris och Disco. Systern Lovisa Johansson har anslutit från Brännkälen. Med sig har hon sin dotter Raya och sin åtta veckor gamla son.

– Namnet är inte helt bestämt än. Han är än så länge namnlös, säger Lovisa.

84Codes jobbar med it-infrastrukturlösningar för företag. Alla it-system har komponenter som måste kommunicera med varandra och det 84Codes gör är att hjälpa till att göra kommunikationen snabbare och smidigare

– Det kallas för meddelandeköer men har inget med Messenger eller den typen av meddelandetjänster att göra. Ett exempel är webbhandelsföretag där förfrågningarna som kommer in behöver kopplas vidare inom företaget för att det ska flyta på, förklarar Linnea.

Annons

84Codes har kunder inom en rad olika branscher, från webbhandel och taxibolag till olika bilmärken och utbildningsföretag.

Kunder över hela världen

Företaget grundades 2012 av entreprenören Carl Hörberg. Han och Lovisa var kursare under studietiden i Linköping där Lovisa pluggade till civilingenjör i datateknik. Två år senare, 2014, blev hon anställd på företaget. I ett tidigt skede rekryterade man mycket bland familj och vänner. Det ledde till att systern Linnea, civilekonom med en magister i arbetsrätt, anställdes 2017.

En fördel med att bo i Skellefteå är att Lovisa och Linnea kan vara nära sin familj och sina vänner. Båda uppskattar också hur Skellefteå vuxit och utvecklats till en stad med en helt ny framtidstro. Foto: Magnus Lindkvist

Idag sitter båda systrarna i ledningsgruppen på 84Codes – Linnea som operativ chef och Lovisa som marknadschef. Från att ha varit ett litet och nära gäng med en platt organisation har företaget idag 41 anställda runt om i landet och dotterbolag i USA och på Nya Zeeland. Merparten av kunderna finns i USA.

Unge herr Johansson har ätit precis innan intervjun och passar med jämna mellanrum på att kräkas upp överskottet. Hundarna Disco och Doris bevakar min minsta rörelse och ser till att det är klart vilka som bestämmer. I öppna spisen sprakar en brasa sådär hemtrevligt som det bara kan göra i en västerbottensgård på vintern.

– Det var egentligen lite av en slump att vi flyttade hem till Skellefteå. Lovisa köpte huset i Brännkälen men mest som en investering, inte för att bo permanent. Och jag bodde i Umeå med min sambo och behövde en större lägenhet. Då kom det här huset i Klutmark ut och vi vann budgivningen. Vi tänkte att vi testar att bo här och ser om vi trivs. Och det gjorde vi ju, säger Linnea.

Annons

Förutom att Skellefteå är båda systrarnas hemstad bidrar den dynamiska utvecklingen i stan till trivseln.

– Det är otroligt att bo här nu när det händer så mycket. Det finns verkligen en framtidstro i Skellefteå som gör det till en spännande stad att bo i, säger Lovisa.

Less på kontorsjobb

Det är den speciella företagskulturen på 84Codes som gör att medarbetarna kan bo och jobba vart som helst. Tonen för arbetskulturen sattes av grundaren Carl som, trött på kontoret och staden han bodde i, drog till Bali och startade 84Codes – helt utan krav på kontor.

– Vårt företag prioriterar en kultur där privatlivet får vara viktigare än jobbet. Vi har jobbat jättemycket med företagskulturen och tilliten och litar på att våra anställda gör jobbet på bästa sätt. Var man gör det ifrån och när man gör det är upp till en själv, säger Lovisa som innan hon fick barn har kombinerat jobb med resor till Bali, Filippinerna, Sri Lanka och Brasilien.

Skidåkning är ett intresse som Linnea och Lovisa delar. Och finns det någon bättre plats för det än Schweiz? Foto: Privat
Under åren har systrarna Johansson jobbat från en rad olika länder och kombinerat jobbet med sina intressen. Foto: Privat

För Linneas del har det blivit kortare och längre turer till Nya Zeeland, Australien, Filippinern och Thailand samt en vinter i Schweiz. Men det handlar inte bara om långresor och äventyr. Att få vardagen på hemmaplan att fungera är lika viktigt.

– Har man en dålig dag så kan man göra något som får en att må bättre och jobba i kapp senare. Och när man hämtar barnen är det helt lugnt att ta tiden och vara med dem på eftermiddagen medan de är pigga. Att hänga tvätt och sköta hemmafixet kostar ingen egentlig arbetstid men underlättar privatlivet för våra medarbetare. Det vinner alla på, säger Linnea.

Stor frihet under ansvar

Och uppenbarligen funkar modellen. Under de senaste räkenskapsåret som slutade i juni 2023 omsatte bolaget 260 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 127 miljoner kronor. På sista raden blev vinsten 110 miljoner kronor.

Annons

Det låter ju lite som en dröm alltihop. Att kunna jobba varifrån man vill och när det passar en själv bäst. För en typisk åtta till fem-hjärna kan det vara svårt att få ihop. Men enligt systrarna Johansson är organisationen byggd för det här sättet att jobba, ett faktum som gjorde att omställningen under pandemin inte var något problem alls.

– Jag förstår att det kan framstå som oseriöst. Och även vår familj och våra kompisar kan undra lite. Men organisationens uppbyggnad i kombination med hög tillit möjliggör ett friare sätt att arbeta. Samtidigt är det här är frågor vi diskuterar mycket både löpande och vid våra träffar, säger Linnea.

Lanserar egen lösning

Med en så pass välfylld plånbok är givetvis möjligheterna till företagsutveckling stora. Och 84Codes ligger inte på latsidan även om man inte heller stressar fram något. Man har under året börjat lansera en egen lösning för meddelandeköer. Det finns också långtgående planer på att börja sprida kännedom om företaget mer aktivt.

– Vi vill börja utbilda fler om vad meddelandeköer egentligen är. Marknaden är långt ifrån mättad och vi känner att det finns mycket att göra på det här området, säger Lovisa.

Unge herr Johansson börjar få nog av allt prat och visar det sådär tydligt som bara ett spädbarn kan. Doris och Disco är inte sena att hänga på. Klutmark och Brännkälen må vara långt från både Bali och Nya Zeeland. Men det är uppenbart att systrarna Johansson fortfarande har samma möjlighet att skapa det liv de vill ha, oavsett plats.

Lovisa och Linnea Johansson.

Linnea Johansson

 • Ålder: 31 år
 • Familj: pappa Göran, mamma Ullis, syskonen Lovisa, Mattias och Joakim. Sambo Jesper plus taxarna Doris och Disco.
 • Intressen: Skidåkning, vara ute i naturen och att testa nya aktiviteter. Fastnat för downhillcykling och kitesurfning senaste åren.
 • Det bästa med jobbet: Friheten plus utmaningarna man får handskas med under en sådan snabb tillväxtresa.
 • Det bästa med att bo i Skellefteå: Närheten till familj, natur och den framtidstro som nu bokstavligen kokar i staden.
 • Framtidsplaner: Renovera klart vår gård och fortsätta njuta av livet.

Lovisa Johansson

 • Ålder: 37 år
 • Familj: Sambo Fredrik, dottern Raya, lillebror, bonusdotter Julie och hunden Molly.
 • Intressen: Utomhusaktiviteter i stora drag. Kitesurfing, skidåkning, agility och dykning.
 • Det bästa med jobbet: Möjligheten att jag kan kombinera min tekniska bakgrund med affärsstrategi och kommunikation.
 • Det bästa med att bo i Skellefteå: Lugn, levande och varm stad. Nära till natur och såklart – familjen.
 • Framtidsplaner: Behålla känslan av att livet är fint.

Artikeln är en del av Megafonen 22/11 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons