Annons
Två av dem som engagerar sig i veckan är Elin Andersson och Kurt Boman, till höger i bild. Foto: Pixabay / Arkivbilder

Aktiviteter för Skellefteås seniorer på flera orter: Det händer i veckan

NYHETER I veckan hålls årets fall in't-kampanj i Skellefteå, med aktiviteter för seniorer på tre orter i kommunen.

Annons

Fallolyckor orsakar både stort lidande och samhällsekonomiska konsekvenser. I Skellefteå kommun fick 488 personer i åldrarna 65 år och uppåt läggas in på sjukhus efter ett fall under 2022.

– Det är långt fler än i övriga landet, skriver kommunen på sin hemsida.

Därav fall in’t-kampanjen, en temavecka med fallförebyggande insatser för seniorer. Årets tema är ”Hållbara seniorer” och arrangemanget samordnas med seniordagarna, med aktiviteter i Byske, Burträsk och Skellefteå.

Annons

Olika dagar och lokaler

Under tisdagen kommer Kurt Boman, överläkare och professor i medicin, till församlingshemmet i Byske för att prata fallförebyggande arbete, och om sin nya bok. Måltidsenheten bjuder på smakportioner och det hålls in invånardialog om ofrivillig ensamhet.

På onsdagen besöker Kurt Boman församlingshemmet i Burträsk. Det ska inte hållas någon invånardialog då men i övrigt är programmet likadant.

Sedan på torsdagen är det Folkparken i Skellefteås tur. Här får Kurt Boman sällskap av Olle Svensson, professor i ortopedi vid Norrlands universitetssjukhus, som också ska prata fallförebyggande insatser.

Annons

På Folkparken ska också Elin Andersson i Skellefteå hålla en föreläsning om mod, självledarskap och att hantera vardagen med bara sex procents syn. Om att leva fullt ut trots en obotlig ögonsjukdom.

– Förhoppningen är att jag, genom att dela med mig av min historia, ska kunna ge perspektiv och inspirera andra att övervinna sina rädslor och inre hinder, berättade Elin i ett reportage i augusti.

Programmen för tisdagens, onsdagens och torsdagens aktiviteter finns här.

Annons

Något även på Nordanå

Även Seniortorg Skellefteå har viss verksamhet på temat. På fredagen ska besökare på Nordanå kunna kunna testa sin reaktionsförmåga i fysiskt utmanande aktiviteter, och till veckan (vecka 41) startas en ny studiecirkel som en del av fall in’t-kampanjen.

Mer om studiecirklarna och gemenskapen som de kan ge finns att läsa här.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons