Annons
Mikke Ejrevi, kultur- och biblioteksavdelningschef. Foto: Arkivbild

Böcker att läsa i sommar – bibliotekschefen ger tips • Västerbottniska deckare och humoristiska berättelser

BOKTIPS Vi bad Mikke Ejrevi, avdelningschef kultur och bibliotek i Skellefteå, om boktips inför sommaren – här nedan är resultatet.

Annons

Häng City av Mikael Yvesand

En lättläst och humoristisk debutroman som utspelar sig i Luleå sommaren 1999. Tre tonårspojkar befinner sig i början av ett oändligt sommarlov utan krav och vuxennärvaro. Ett hemskt brott sker, men berättelsens fokus är på pojkarnas jakt på äventyr, fest och vänskap. Som läsare vill man ta del av deras sommarlov och bokens tidstypiska bilder gör att man lätt förloras i de nostalgiska beskrivningarna. Kan man sitt Luleå kommer man att känna igen sig i författarens beskrivningar, men också de populärkulturella referenserna känns igen för alla som upplevde 90-talet.

När ingen lyssnar av Diamant Salihu

Den grävande journalisten Diamant Salihu hyllades för debuten, Tills alla dör, där han gav en unik inblick i de kriminella nätverkens inre liv. I När ingen lyssnar fortsätter han ge en fördjupad bild av ett av samtidens mest akuta samhällsproblem. När den krypterade tjänsten Encrochat knäcks innebär det att svensk polis mer eller mindre får full insyn i den undre världen, från gatan hela vägen upp till toppskiktet, där de i realtid kan följa kommunikationen mellan kriminella. För att rädda liv måste polisen agera snabbt utan att avslöja att man lyssnar.

Annons

Den som inte finns av Mikael Andersson

En västerbottnisk deckare och spänningsroman. Ett fullsatt flygplan utanför Umeå sprängs i ett bombattentat. Kommissarie Roland Fransson och hans dotter Anna dras in i fallet. Ombord finns en forskare som avslöjat obekväma sanningar om en religiös friskola i Umeå. Misstankar väcks mot ägaren till friskolan som Anna anser ha störst motiv för bombdådet. Boken är den andra i Mikael Anderssons serie Morden i Västerbotten. Den första, Den som illa gör, utkom 2021 och handlade om en skolskjutning i Umeå där en tonåring hittas död med ett automatvapen i händerna.

Svalornas flykt av Majgull Axelsson

Majgull skriver med hjärta om det fruktansvärda. Berättelsen inspirerad av ”Lilla hjärtat” handlar om sextonåriga Molly. Hennes treårige bror misshandlas till döds av föräldrarna som efter en dom återfått vårdnaden. Molly är en överlevare som kastats mellan jourfamiljer och där livet hos dem hon vägrar kalla föräldrar varit ett helvete. När det värsta händer finns det inte längre någon förlåtelse kvar. Besök hos en psykolog är ett krav för att Molly ska få en egen lägenhet och i mötet med pensionsmässiga psykologen Christel länkas deras liv samman.

Annons

Folk som sår i snö av Tina Harnesk

En debutroman från norra Sverige om det förtryck samerna utsatts för genom historien, om de spår som det lämnat och det förtryck som pågår än idag. Läsaren följer två generationer som präglats av den nordsamiska erfarenheten. En äldre generation som tvångsförflyttats söderut som barn och en yngre generation som vuxit upp helt utan kontakt med det samiska. Med bullrig humor och dråpliga liknelser följer berättelsen 85-åriga Máriddja och hennes man Biera som båda sörjer renägarlivet de inte längre lever samt Kaj som har ett samiskt namn han inte vill låtsas om.

Bokhandeln i fyrtornet av Sharon Gosling

En klassisk feelgoodroman med skildringar av mänskliga relationer på jordnära, charmiga och underhållande sätt. Byn Newton Dunbar i Skottland är känt för sitt fyrtorn som James MacDonald för tvåhundra år sedan la ner en förmögenhet på att bygga. Idag finns där en mysig bokhandel som drivs av MacDonalds arvinge, Cullen. Kattägaren Rachel som bor en våning upp hjälper den äldre mannen att driva bokhandeln och när han plötsligt dör gör hon allt för att rädda den naturliga samlingspunkten för byborna. Fyren ruvar också på en väl dold hemlighet.

Artikeln är en del av Megafonen 21/6 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons