Annons
Mikke Ejrevi. Foto: Patrick Degerman

Han blir vd för Skellefteå museum – lämnar chefsjobb på kommunen

NYHETER Till hösten kommer Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef i Skellefteå kommun, att byta jobb – för han är klar som ny vd för Skellefteå museum.

Annons

Museet har haft en vakans sedan början av 2023 då den tidigare vd:n Fabian Arnheim gick vidare till nya utmaningar. Carola Fallgren har varit tillförordnad vd på museet sedan dess, i väntan på Fabians efterträdare.

Nu har Skellefteå museums styrelse utsett vem det blir.

– Styrelsen välkomnar Mikke Ejrevi. Han har en lång och gedigen erfarenhet av kulturarbete på såväl kommunal, regional och nationell nivå, säger Roger Marklund (S), ordförande, i ett pressmeddelande.

Tagit avdelningen framåt

Mikke Ejrevi har jobbat på Skellefteå kommuns kultur- och biblioteksavdelning sedan 2011. Han har haft olika roller och är avdelningschef sedan några år tillbaka. Under hans ledning har verksamheten både tagit stora kliv i det digitala arbetet, jobbat med normkritik och valt att visa användarna större tillit.

Annons

Ett exempel på det är ”meröppet”, en tjänst som möjliggjort för bibliotek att ha öppet 06.00-22.00 alla dagar på året. Även när personalen inte är på plats.

– Vi var först i norra Sverige med tjänsten och visade tydlig tillit till våra användare då vi införde tjänsten på alla bibliotek. Ett annat exempel på vår tillit till användarna som jag är stolt över är att vi avskaffade avgifter för försenade och förkomna böcker och nu är ett avgiftsfritt bibliotek, säger Mikke Ejrevi.

På temat normkritik kan Läsligan nämnas, ett projekt som syftar till att öka läsningen bland idrottande barn och unga. Satsningen vann Skandia-utmärkelsen ”Årets idé för livet 2022” och samma år HBTQ-diplomerades kultur- och biblioteksavdelningen.

Annons

Både annorlunda och likt

Mikke Ejrevi tillträder som vd för museet i höst. Han ser många likheter mellan verksamheternas ändamål, bland annat ska både museer och bibliotek fungera som trygga platser i samhället, utan krav på konsumtion.

Han tror att han kommer känna igen sig i ganska mycket och hoppas bidra till att värna det demokratiska samhällets utveckling. Att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning

– Samtidigt förstår jag att jag har oändligt mycket att lära av muséets personal som besitter expertkunskaper inom sina respektive områden. Det ser jag fram emot, säger Mikke Ejrevi i pressmeddelandet.

Annons

Just Nordanåområdet i Skellefteå ligger honom också varmt om hjärtat.

– Jag brukar säga att om vår stad har en själ så bor den nog på Nordanå. Det är viktigt att vi bevarar och varsamt utvecklar Nordanåområdet som en oas för kunskap och kulturupplevelser, en plats att växa på och där vår historia, nutid och framtid möts.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons