Annons
Cykla, paddla eller spela discgolf är bara några av de aktiviteter man enkelt kan göra utomhus i Skellefteå. Foto: Visit Skellefteå

LISTA: Äventyr, utflykter och en massa lek – här är tio aktiviteter att göra i Skellefteå i sommar

SOMMAR Du kan ha bott i Skellefteå hela ditt liv eller flyttat hit förra veckan. Oavsett vilket törs vi lova att du inte provat alla kommunens vandringsleder, upptäckt öarna i havet eller tagit alla kontroller i Hitta ut. Här får du tips för aktiviteter att prova på, och kanske nya platser att besöka i sommar.

Annons

VANDRA

Oavsett om du vill ge dig ut i skog och mark eller hålla dig inom rimligt avstånd till närmaste uteservering, så finns det gott om vandringsalternativ att välja bland. I centrum kan du följa en interaktiv karta genom Google maps som leder dig till olika sevärdheter och grönområden. Annars finns leder som Kyrkstigen, Fällforsleden eller Svarttjärns vandringsstig att besöka. På visitskelleftea.se hittar du förslag på många möjliga utflykter till fots.

I anslutning till cykelparken på Vitberget finns även tre MTB-slingor. Foto: Sven Burman / Visit Skellefteå

CYKLA

Går det för långsamt att promenera? Ta en cykel istället. Precis som med vandringsleder finns det också många cykelleder att prova på, eller för den lite mer äventyrlige – cykelparker, exempelvis på Vitberget och i Bygdsiljum. Äger man inte en cykel lämplig att framföra längs en led eller nerför ett berg så finns det också ett antal uthyrare att vända sig.

Annons

LÖS ETT MORD

Dags att leka Martin Beck för en dag och samla kollegorna på mordroteln. Ett (påhittat) mord har begåtts och det är er uppgift att lösa det. Det här är ett virtuellt mysterium genom appen Kluredo. Man löser biljett hos Skellefteå Turistcenter för lag om 2-4 personer, sedan ger ni er ut i centrala Skellefteå för att leta virtuella vittnen, lösa utmaningar i verkligheten och eliminera både misstänkta och mordvapen för att knäcka fallet och avslöja mördaren. Mer information och prisuppgift hittas hos Turistcenter.

GOKART

Om du tittat för mycket på Formel 1 eller alltid hamnar i högljudda matcher i Mario Kart med vänner och bekanta så är det här din chans att få testa vingarna på riktigt. I Furunäs utanför Ursviken ligger Skellefteå Karting Arena, som också är en godkänd tävlingsbana med den banprestanda och säkerhetsnivå som följer med det. Lagom till den här sommaren har man köpt in 15 nya hyrkartar, redo för fartfyllda uppgörelser.

Så här kan det se ut vid en Hitta ut-kontroll. Foto: Magnus Lindkvist/arkiv

HITTA UT

Gör som tusentals andra och prova att samla checkpoints runtom i kommunen. Genom Hitta ut, antingen i app eller papperskarta, finns 425 kontroller att hitta på 11 orter i Skellefteå. Se det som en morot att ta dig till platser du inte besökt förut, eller om du är mer tävlingsinriktad – se hur många checkpoints du kan bocka av innan “tävlingen” avslutas den 16 oktober. 2021 deltog 4300 personer som tillsammans besökte 150 000 checkpoints. Hur många blir det i år?

PADDLA KAJAK

Kajakpaddling kan verkligen ske på olika sätt. Från att susa nerför forsar till att stillsamt glida runt i lugna vatten. Kajaker går att hyra i till exempel Bureå och Kåge, eller från den så kallade Kayakomaten inne i stan. Förslag på roliga kajakturer såväl längs åar som på öppet hav hittar du på visitskelleftea.se.

Annons

INOMHUSAKTIVITETER

Om regnet öser ner eller, tvärtom, solen gassar alldeles för hårt en dag så kan det vara skönt att göra något inomhus. För den badsugne finns exempelvis badhuset Eddahallen som har extra öppethållet fram till 9 juli, på grund av reparationer på Vitbergsbadet. Utöver det kan man experimentera på Exploratoriet, studsa av sig all överskottsenergi på Trampolinhuset eller lösa klurigheter på Houdinis hideout. För att nämna några ställen.

DISCGOLF

Visste du att en av världens bästa anläggningar för discgolf finns här? Om inte så är det hög tid att leta sig till Discgolfterminalen i Bergsbyn och prova på. Här finns fem slingor i olika svårighetsgrader, med 9 till 18 hål i respektive slinga. Även på Medlefors finns en enklare korthålsbana, som mer är en instegsbana för någon som är nyfiken att prova på.

Från tidigare uppsättning av ”Van Gogh Alive”. Foto: Pressbild

UTSTÄLLNINGAR

I sommar visas den världsturnerande utställningen Van Gogh Alive på Eddahallen i Skellefteå. Här kan du uppleva konstnären Vincent van Goghs konstnärskap på ett förtrollande sätt med vad som beskrivs som en multisensorisk konstupplevelse med över 3000 bilder, levande grafik och musik. På Nordanåmuseet hittas utställningen Storsia, som invigdes förra våren. En utställning som tar besökaren på en resa genom Skellefteå, Norsjö och Malås lokalhistoria från 10 500 år före vår tideräkning till pandemiåret 2020. På Sara kulturhus visas The Theatre of Energy. An exploration in three Acts av skulptören Oswaldo Maciá, där besökaren bjuds in i tre performativa rum där sinnena står i centrum.

Annons

UPPTÄCK ÖARNA

För seglarfolk är det sedan gammalt att öarna längs kommunens kustremsa är utmärkta utflyktsmål. På senare år har det också kommit en del tjänster med färjeturer och båttaxi, vilket öppnat upp för fler besökare. Till exempel trafikerar Nordisk sjötaxi mellan Kurjoviken och Gåsören, och Furuögrund till Halsön. I området där finns också Romelsön, och längre norrut kör Kinnbäcks skärgårdsturism turer till Pite-Rönnskär.

Artikeln är en del av Megafonen 21/6 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons