Annons
Foto: Jonatan Stålhös

Efter fina tillgänglighetspriset – så ska prispengarna komma till nytta

NYHETER Efter att ha tagit hem Access City Award 2023 har Skellefteå kommun nu beslutat hur prispengarna, runt 1,6 miljoner kronor, ska användas. Merparten går till en ny utställning för barn och unga.

Annons

Access City Award är EU:s årliga tillgänglighetspris. Det delas ut till europeiska städer med över 50 000 invånare som jobbar aktivt med tillgänglighetsåtgärder för äldre och personer med funktionsnedsättning.

I november, under en prisutdelning i Bryssel, blev det klart att Skellefteå vinner 2023 års pris och därmed kan titulera sig som Europas mest tillgängliga stad.

Unik utställning sätts upp

Nu har socialnämnden i dialog med Råff, rådet för förebyggande av funktionshinder, beslutat hur vinsten på drygt 1,6 miljoner kronor ska användas. Merparten går till en ny upplevelseutställning på Exploratoriet på Nordanå.

Annons

Uppemot 1,1 miljoner avsätts för det. Tanken är att utställningen ska öka förståelsen hos barn och unga, för hur det är att leva med funktionsnedsättning.

– Det ska bli en riktigt rolig satsning och är en jättefin möjlighet att nå ut till barn och unga och ge dem ökad kunskap, säger Elin Brännström, delaktighetssamordnare i Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

– Mig veterligen finns inget sådant här i Sverige överhuvudtaget. Det kan finnas något tekniskt museum där de har vissa delar, men inget som visar upp helheten så vi blir först ut, berättar hon.

Annons

Arbetet med utställningen har inletts och den ska stå färdig nästa sommar. Resten av prispengarna ska gå till Skellefteå kommuns funktionsrättsföreningar, med undantag för 100 000 kronor som används för föreläsningar på området.

– Att bidra till att denna upplevelseutställning blir verklighet känns både betydelsefullt och roligt. Det, tillsammans med att funktionsrättsföreningarna kan ansöka om pengar till sådant de behöver, bidrar till att skapa ett Skellefteå för alla, avslutar Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden och Råff.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons