Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Jonatan Stålhös

Avgjort nu: Skellefteå vinner priset som Europas mest tillgängliga stad

NYHETER Nu står det klart att Skellefteå vinner Access City Award 2023, som delades ut i Bryssel på fredagen. Det tillkännager kommunen i ett pressmeddelande.

Annons

Access City Award är EU:s årliga tillgänglighetspris. Det delas ut till europeiska städer med över 50 000 invånare som jobbar aktivt med tillgänglighetsåtgärder för äldre och personer med funktionsnedsättning.

I år inkom ansökningar från 43 olika städer och av dessa valdes Skellefteå, Córdoba, Grenoble, Hamburg, Ljubljana och Mérida ut som finalister.

Nu, efter fredagens prisutdelning i Bryssel, står det klart att Skellefteå vinner Access City Award 2023 och tar hem prissumman på 150 000 euro.

Annons

– Det känns otroligt stort och är ett fint bevis på de insatser som många i Skellefteå gjort under lång tid, säger Elin Brännström, delaktighetssamordnare vid Skellefteå kommun, i pressmeddelandet.

– Jag skulle säga att det finns flera framgångsfaktorer. Det är bland annat den kommunövergripande strategin ”Ett Skellefteå för alla”, att det finns en bred politisk enighet samt kommunens samverkan med funktionsrättsföreningarna och Rådet för förebyggande av funktionshinder (RÅFF), berättar hon.

Vad prispengarna ska användas till är inte klart ännu. Det är inte heller arbetet med tillgänglighet och inkludering, som kommer att fortsätta.

Annons

– För oss i Skellefteå kommer det här priset hålla oss motiverade att fortsätta på inslagen väg, att försöka integrera tillgänglighetsperspektiv i alla pågående aktiviteter och projekt i kommunen, säger Elin Brännström och fortsätter.

– Att utgå ifrån universell utformning och bygga ett Skellefteå för alla gynnar inte bara personer med olika typer av funktionsnedsättningar – det gynnar alla medborgare.

Córdoba och Ljubljana vann andra respektive tredje pris i Access City Award 2023.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons