Annons
Angelica Lindberg, Melissa Kerttula och Julia Lundmark på föreningen Skellevent anordnar en tredje upplaga av konserten Vårtid, där frågor om mäns våld mot kvinnor lyfts. “Vi går hårdare in för varje år”, säger Melissa. Foto: Privat

Konsert lyfter kvinnojouren – för tredje gången: “Måste fortsätta kämpa för det här”

MUSIK Vårtid 3.0 är namnet på den tredje upplagan av konserten som ger unga plats på scenen, samtidigt som frågor om mäns våld mot kvinnor lyfts. Föreningen Skellevent ligger bakom projektet. ”Vi går hårdare in för varje år”, säger Melissa Kerttula.

Annons

Den 27 maj är det dags för konserten Vårtid. Det blir helkväll med kultur på Nordanå för att uppmärksamma Guldstadens kvinnojour. Bakom eventet står föreningen Skellevent, som grundats av de tre vännerna Melissa Kerttula, Julia Lundmark och Angelica Lindberg. Det här är tredje gången Vårtid arrangeras, och Melissa känner sig förväntansfull.

– Det känns otroligt, vi går hårdare in för varje år, säger hon.

Evenemanget har vuxit, vid premiären 2021 var det sång och dans som gällde. I fjol deltog kvinnojouren, musiker, dansare och det arrangerades ett lotteri.

Annons

I år blir det ett liknande upplägg, men även en barndansgrupp och två körer kommer att delta. I samband med föreställningen ska en privatkonstnär ställa ut sina målningar på temat kvinna.

– Det blir ännu mer kultur. Jag antar att vi får spara teater till nästa år, skrattar Melissa.

Aktuell fråga

Kvinnojouren har en central roll i evenemanget även detta år, och Melissa menar att frågan om mäns våld mot kvinnor alltid är aktuell.

– Tyvärr måste man fortsätta kämpa för det här. En vacker dag kanske man kan göra något bara för att fira, säger hon och lägger till:

– Men förhoppningsvis blir det bättre. Fler och fler engagerar sig i frågan.

Annons

När de bildade föreningen hoppades Melissa, Julia och Felicia att det skulle ge dem möjlighet att lyfta fler viktiga frågor. Utöver mäns våld mot kvinnor arrangerade de en konsert i höstas för att uppmärksamma psykisk ohälsa, berättar Melissa.

– Vi kommer nog fortsätta med det, en konsert på våren och en på hösten.

Plats åt unga

Hon uppskattar att runt 80 procent av akterna på scen utgörs av unga. Precis som tidigare år vill tjejerna i föreningen ge ungdomar och unga vuxna plats på scenen.

– Vi har själva varit ungdomar som ville ha scentid, så nu vill vi kunna ge den upplevelsen till fler unga. Vi vill visa att ni blir sedda och hörda, säger Melissa.

Annons

Hon hoppas att det kan uppmuntra unga att fortsätta hålla på med musik, eller kanske vilja arrangera egna evenemang i framtiden.

– Det kanske tänder en låga i dem. Vi har så mycket talang i Skellefteå som vi måste ta vara på och uppskatta.

Artikeln är en del av Megafonen 25/5 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons