Annons
Tidigare Skelleftebon Klara-Lovisa Lundströms Instagramkonto Politikermat, som hon driver tillsammans med vännerna Laura Ingemarsson och Clara Popenoe Thor, har blivit ett uppmärksammat fenomen. “Det är inte coolt att ha ett sånt här konto, det är väldigt nördigt”, säger Klara-Lovisa. Foto: Privat

Hon kombinerar det värsta hon vet med det bästa – lagar politikernas recept: ”Man kan bli lite besviken”

NYHETER Det började som ett projekt för att göra den outhärdliga matlagningen lite mer lockande. Idag är 23-åriga Klara-Lovisa Lundströms instagramkonto Politikermat ett växande fenomen. “Jag trodde att jag var ensam om att vara så här nördig”, säger hon.

Annons

Klara-Lovisa Lundström är på väg från tvättstugan in till lägenheten i Göteborg. Det här är inte den första intervjun hon medverkar i, den senaste tiden har riksmedier och flera av Sveriges största dagstidningar uppmärksammat hennes Instagramkonto Politikermat. Det är ett matkonto där Klara-Lovisa och hennes två vänner Laura Ingemarsson och Clara Popenoe Thor lagar, äter och betygsätter olika politikers recept.

– Vi har haft fullt upp sedan vi började med det här, jag vet inte hur mycket tid vi lägger på det här. Men för mycket, säger Klara-Lovisa.

Hon är uppvuxen på Anderstorp och bodde ett par år i Umeå innan hon flyttade till Göteborg, där hon idag pluggar journalistik. I samband med att hon flyttade hemifrån blev det uppenbart att hon inte kunde något om matlagning.

Jag tycker inte att det är roligt att laga mat, det är inte värt mödan.

– Det är pinsamt egentligen, men jag är väldigt dålig på att laga mat. När jag bodde i Umeå svimmade jag eftersom jag bara åt löksoppa som jag hade lärt mig att laga i sexan. Jag tycker inte att det är roligt att laga mat, det är inte värt mödan. Jag behöver ha något annat som lockar istället.

Annons

Det Klara-Lovisa däremot aldrig har saknat något intresse för är politik. Där beskriver hon sig själv som en riktig nörd, och hennes vänner Laura och Clara är likadana.

– Vi har ett väldigt nischat politikintresse, särskilt mot EU. Vi pratar som att vi tycker att alla borde ha koll på varenda ledamot i Europaparlamentet, men det borde alla verkligen inte ha, säger hon och skrattar.

– Sen triggar vi nog varandra, och blir ännu mer nördiga.

Goda och mindre goda rätter

När hon såg statsminister Ulf Kristerssons gong bao-recept på twitter fick hon en idé: om hon kombinerade det tråkigaste hon vet med det bästa hon vet så kanske matlagningen kunde bli roligare.

– Det har gått bra, jag har inte svimmat. Och jag har ätit många goda saker och många… mindre goda saker.

Skärmdumpar från Politikermat på Instagram.

Ofta jagar hon och hennes vänner politikerna via Instagram, men ibland hör politikerna själva av sig och tipsar om recept.

– Man kan bli lite besviken när de tipsar om typ skånsk äggakaka, då känner man bara… Å nej, inte äggakaka. Det är inte gott.

Man kan bli lite besviken när de tipsar om typ skånsk äggakaka.

Fredrik Reinfeldts korvgryta är en av favoriterna bland recepten. Men visst har det blivit flera mindre behagliga matupplevelser, som det socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholms kommun, Karin Wanngårds veganska smoothie som Klara-Lovisa åt till lunch.

– Först tyckte jag att det lät gott, sen började jag läsa vad som var i den. Det stod kikärter och banan, det är ju ändå rimligt. Sedan stod det vitlök, så himla sjukt. Den var verkligen inte god.

Annons

På önskelistan bland politiker finns kulturministern Parisa Liljestrand, partiledarna Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson eller “någon riktig EU-pamp” som Ursula von der Leyen.

– Vi är intresserade av politiker på alla nivåer, internationellt, nationellt och lokalt.

“Trodde jag var ensam”

I skrivande stund har kontot drygt 1 800 följare, däribland ett antal politiker från kommun- till EU-nivå.

Klara-Lovisa säger att en av de roligaste sakerna med Politikermat är att se hur många andra som också verkar vara intresserade av politik.

Sen är det kul att jag äter och att jag har blivit mer intresserad av matlagning.

– Jag trodde att jag var ensam om att vara såhär nördig. Sen är det kul att jag äter och att jag har blivit mer intresserad av matlagning. Och det är mysigt att ha ett projekt med mina kompisar.

Annons

När hon berättade för Clara och Laura om sin tanke att starta kontot på instagram tyckte de direkt att det lät som en bra idé, minns Klara-Lovisa.

– Jag förstår inte varför de utsätter sig själva för det, och bröstar alla äckliga recept. Men jag är glad att de gör det, för det hade varit jobbigt att göra det här ensam.

Kan det vara ett tips till andra som tycker är tråkigt med matlagning, att kombinera det med ett annat intresse?

– Ja, men på egen risk. Annars kanske du måste dricka en bönsmoothie till lunch, så var försiktig.

Artikeln är en del av Megafonen 25/5 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons