Annons
Det danska paret Linette och Rasmus kom till Myckle på nyårsafton. Sedan dess har de jobbat hårt för att få ordning i stugan och hitta jobb i Skellefteå, samtidigt som de njuter av att spendera tid med familjen. Foto: Tinika Häggström

Danska paret flyttade till Myckle mitt i vintern – bor i en sommarstuga: ”Alla har tagit emot oss med öppna armar”

BOSTAD Det finns inget rinnande vatten, och vägen fram till gården plogas inte. Ändå valde det danska paret Rasmus Brems-Hulgaard och Linette Bertelsen att flytta till sommarstugan i Myckle – mitt i vintern. “Det känns som ett nytt äventyr”, säger Linette.

Annons

Snön ligger packad över gräsmattorna i Myckle. På avstånd hörs ljudet av en skoter som närmar sig vägen, där bilar passerar med jämna mellanrum.

Skotern kommer upp för backen, från sommarstugeområdet nere vid den frusna älven, och Rasmus Brems-Hulgaard vinkar glatt bakom styret.

– Vägen till huset plogas inte, så det första vi fick göra när vi kom hit var att köpa en skoter, säger han.

Rasmus menar att de inte hade klarat sig utan skotern. ”När vi kom hit på nyårsafton hade vi snö upp till knäna”, säger han. Foto: Tinika Häggström

Ingen tvekan

Han pratar växlande på engelska och på skandinaviska, och beskriver sig själv som en “all in kind of guy” – en kille som verkligen hänger sig åt det han tar sig an. Precis det gjorde Rasmus när han såg annonsen om en sommarstuga till salu i Myckle.

– Jag såg den på nätet och slog till direkt.

Annons

Både Rasmus och hans sambo Linette Bertelsen är äventyrliga personer med annorlunda CVn. Rasmus är snickare, entreprenör och professionell gymnast och akrobat, Linette är professionell dansare och undervisar både dans och pilates.

Sommarstugan i Myckle som det danska paret bor i permanent tillsammans med sin hund. Foto: Tinika Häggström
Linette Bertelsen och Rasmus Brems-Hulgaard har flyttat till Myckle för att bo närmare Rasmus två barn. Foto: Tinika Häggström

Planen är att de ska bo i Myckle medan Rasmus barn växer upp. Barnens mamma är från byn och hela poängen med att flytta är att bo närmare barnen.

– Jag ser det här huset som en investering för mina barn.

Annons

Under pandemin sattes livet på prov, berättar Rasmus. Hans familjeföretag, en hälso-resort på ön Tåsinge, hotades av konkurs och relationen med barnens mamma tog slut och hon flyttade tillbaka till Skellefteå.

– Jag ville vara med barnen i Skellefteå men var samtidigt tvungen att vara i Danmark för att hålla företaget vid liv. Det blev mycket pendlande och jag sov i snitt bara 3,5 timmar per natt.

De senaste åren har Rasmus fått ägna mycket tid åt att rädda sitt företag från konkurs. Idag mår företaget bättre, och han behöver inte delta i det dagliga arbetet i Danmark, utan åker dit när det behövs. Foto: Tinika Häggström

Företaget överlevde de kritiska pandemiåren och Rasmus tillsatte en vd för verksamheten. Så fort han inte längre behövde vara i kvar i Danmark för arbetets skull sålde han och Linette sitt hus och flyttade norrut. Långt norrut.

Hitta fotfästet

Rasmus visar stugan de numera kallar hem; en byggnad från 1940 precis intill Skellefteälven. Det finns elektricitet indraget men inget rinnande vatten. Familjen använder vatten ur dunkar, och har skaffat säsongskort på Eddahallen för att kunna duscha.

– Det fungerar bra. Både jag och Linette är vana att resa över hela världen, vi anpassar oss.

Linette Bertelsen arbetade som DJ i Italien i tio år efter att hon lagt dansskorna på hyllan. Idag är hon pilates-instruktör. Foto: Tinika Häggström

Inne i stugan sitter Linette vid köksbordet, tillsammans med Rasmus yngsta dotter Lima. Natten innan fick de pelletskaminen på plats, men de har inte hunnit installera den än. Linette lånar ut ett par tofflor som värmts upp mot ett element.

– Det känns som ett nytt äventyr. Jag har flyttat mycket, när jag var 17 lämnade jag Danmark för Italien. När den här chansen dök upp tvekade jag inte, men det är ändå en stor förändring att flytta hit, det är så annorlunda här, säger Linette eftertänksamt.

Annons

Livet i Italien, där Linette bott merparten av sitt liv, präglades av solsken, värme och ett högt tempo. Tillvaron i Myckle är nog raka motsatsen.

– Det var lite överväldigande att komma hit, men jag tycker om att det är så lugnt. Jag behövde det efter alla intensiva år.

Hennes sambo hade besökt Skellefteå flera gånger tidigare, men Linette kände inte till mycket om platsen som skulle bli hennes nya hem.

– Jag hade hört talas om batterifabriken, guldet, mörkret och ljuset. Det är en utmaning men jag är glad att jag är här. Jag upptäcker något nytt varje dag.

 Linette säger att hon trivs i Myckle, men samtidigt har hon inte riktigt hunnit landa än. Foto: Tinika Häggström

Det var nyårsafton när paret officiellt flyttade in i stugan, och sedan dess har de haft fullt upp med att få i ordning i hemmet och leta jobb.

– Jag håller fortfarande på att hitta mitt fotfäste, men det känns bra. Det är så vackert och människorna är så snälla. Alla har tagit emot oss med öppna armar, säger Linette.

En ny resa

Medan Linette kokar te plockar Rasmus fram en liten trapets. Paret utbyter några danska fraser om var den borde hänga innan Rasmus skruvar upp den i en av bjälkarna i taket.

– Det var en julklapp till barnen som vi inte hunnit hänga upp än.

Rasmus säger att han inte hade kunnat tänka sig att bo i inlandet. ”Jag kommer från en ö, jag måste bo vid vatten. Det är frihet för mig”, säger han. Foto: Tinika Häggström

Rasmus och dottern börjar genast leka med trapetsen. Han som själv har ägnat större delen av sitt liv åt gymnastik och akrobatik hoppas att barnen ska hitta något de själva brinner för lika mycket.

– Det kan vara gymnastik, eller jakt och fiske, det spelar ingen roll. Jag vill att de får chansen att utforska sina intressen.

Foto: Tinika Häggström
Foto: Tinika Häggström

Linette har inga barn, men hon är på sätt och vis mamma till väldigt många. Hon har lärt ut dans till många barngrupper genom åren. I samband med flytten har hon fått en ny roll.

– Jag har mina dans-barn, men att vara en bonusmamma är något annat. Det är väldigt svårt, jag är ju inte mamma utan något annat. Samtidigt är det så fint och belönande och jag hade aldrig trott att jag skulle få uppleva det, säger hon och lägger till:

– Hatten av till alla mödrar, ni är fantastiska.

”Vi gillar äventyr, men vi har jobbat hårt och inte tagit ut någon lön på flera år. Nu behöver vi landa i något hållbart”, säger Linette och visar upp gillestugan som ska bli hennes pilates-studio. Foto: Tinika Häggström

Blir kvar länge

Ute på gården står ett utedass som familjen knappt använder. Snart hoppas de kunna göra om duschrummet i stugan till ett fullvärdigt badrum. Nedanför stugan står en gillestuga som ska bli Linettes pilates-studio.

Planerna är många för deras nya hem.

– Det är en sommarstuga, men vi tänker bli kvar här så länge som barnen växer upp och går i skolan. Det här är vår nya bas, säger Rasmus med ett brett leende.

Foto: Tinika Häggström

Artikeln är en del av Megafonen 23/2 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons