Annons
Foto: Pixabay

Efter ökning av gonorré – regionen betonar vikten av att söka vård vid symtom: ”Viktigt du söker snabbt”

NYHETER Könssjukdomen gonorré ökar i Västerbotten, regionen har sett en tydlig uppgång under 2022. De uppmanar personer som får symtom att snabbt söka hjälp.

Annons

Antalet fall av gonorré minskade i länet under 2020 och 2021 men därefter har det vänt. Region Västerbotten konstaterade 45 fall under 2022, åtta fler än före pandemin år 2019, innan kurvan vände nedåt.

Maria Marklund, smittskyddsläkare, säger i ett pressmeddelande att det troligen var restriktionerna som fick förekomsten att minska under pandemin.

– Nu träffas människor som vanligt och tidigare beteendemönster återkommer.

Under 2022 diagnostiserades också fler i åldersgrupperna 15-24 och 30-39 år. Fler fall upptäcktes via ungdomsmottagningar än förut. Majoriteten har smittats i Sverige och de flesta har uppget att de haft sex med någon av motsatt kön, noterar regionen.

Annons

Viktigt att söka vård

Vanliga symtom på gonorré är att det svider när man kissar eller får flytningar från könet, men sjukdomen kan också vara symtomfri. Även om inga symtom bryter ut är sjukdomen fortfarande smittsam.

– Det är mycket viktigt att du snabbt söker hjälp för att behandlas om du har symtom som kan vara gonorré, betonar Nirina Andersson, specialistläkare på hud- och STD-kliniken på Norrlands universitetssjukhus.

– Behandling och smittspårning görs på hud- och STD-kliniken men det går även att testa sig på länets ungdomsmottagningar och hälsocentraler, tipsar hon.

Annons

Om gonorré hinner sprida sig kan det orsaka inflammation i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan. Det kan göra det svårare att få till en graviditet.

– En gonorréinfektion i ögat kan ge nedsatt syn och i ovanliga fall kan bakterien spridas till blodet och ge blodförgiftning. Därför är det väldigt viktigt att man kommer till oss på hud- och STD-kliniken för att få behandling, fortsätter Nirina Andersson.

Kondom bästa skyddet

Sjukdomen behandlas med antibiotika, men bakterien som orsakar gonorré blir mer och mer motståndskraftig mot den antibiotika som används. På sikt leder det till att infektionen blir mer svårbehandlad.

Annons

– För att minska risken för antibiotikaresistens är det väldigt viktigt att minska smittspridningen av gonorré samt snabbt söka hjälp vid symtom eller om det finns risk att du är smittad. Att använda kondom vid sex är det bästa sättet att skydda sig, säger Maria Marklund i pressmeddelandet.

Länsborna har möjlighet att beställa hem kondomer gratis från Region Västerbotten, mer om det finns här, medan mer information om gonorrétester finns här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons