Annons
Cecilia Edström. Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Cecilia Edström: ”Ljudet är min räddning”

KRÖNIKA Cecilia Edström om nattningar och ett medie som förtjänar att hyllas: ”Kan vara bland det mest fantastiska någonsin”.

Annons

Mitt enda lifehack är något jag gjort nästintill varje kväll det senaste året. Dottern ska lägga sig. Jag pluggar i mina AirPods, hittar valfritt podcastavsnitt, sätter telefonen på ljudlöst och lägger den i fickan. Med allt riggat läser jag godnattsaga för tvååringen och sedan vet jag att det är minst en halvtimme kvar innan hon somnar. Försiktigt vänder jag mig bort från den dåsiga varelsen, smyger fram luren och trycker på play. Hon vänder och vrider på sig, sätter sig upp x antal gånger och jag talar henne till rätta, SAMTIDIGT som en podcast rullar! Fan-tastiskt!

Annons

Det kan vara årets tröttaste spaning men ljudmediet förtjänar att hyllas gång på gång – det kan vara bland det mest fantastiska som någonsin uppfunnits. Podcast! Att lyssna och göra samtidigt, jag hade antagligen fått stresseksem utan.

I bland händer det tyvärr att den lilla råkar se telefonen när jag ska byta program, så en rekommendation är att välja ut några avsnitt redan innan sänggående för att minimera risken för gnäll om Mamma Mu eller Bamse. Förberedelser är a och o då för mycket fippel med telefon bredvid henne riskerar klarvakenhet – och det vill ju ingen småbarnsförälder vara med om kl 19.45 en vardagkväll.

Tillslut sover i alla fall flickan, och även om en hel timme förflutit finns ingen känsla av ”waist of time”. Och ytterligare vinst – jag har aldrig själv somnat, alltså inte en enda gång. Utan ljud i öronen hade det garanterat varit obligatoriskt.

Annons

När jag ändå är inne på ämnet måste jag slå ett slag för SR:s app som under många år varit en trogen, pålitlig, kvalitetsmedveten och trots allt inte så värst babblig följeslagare. Tid spenderad på respektive app vinner den i min telefon utan vidare konkurrens.
Och bubblet i mig varje fredag när arbetsdagen lider mot sitt slut.

Nä, inte bubblar det mest för att det strax är ledighet. Och inte heller för att en ny rödvinsflaska står redo där hemma för att fira in helgen. Nä, ett nytt avsnitt av Söndagsintervjun i P1 har ju släppts! Och jag vet att vid läggdags är det dags för Sveriges i särklass bästa intervjuare, Martin Wicklin, att göra sin grej. När han i slutet av varje avsnitt säger ”Ja men ska vi säga så då?” till sin gäst förflyttar sig min tanke direkt till det som ska hända i morgon kväll.

Då har nämligen Medierna släppt veckans avsnitt och jag får gosa ner mig i sängen och lyssna på några granskande reportage om svenska medier. Så där håller det på, vecka ut och vecka in. Roligt liv? Ja men ändå ganska. För jag älskar ljud!

Annons

Förutom redan nämnda poddar har jag några andra som icke får missas. Varsågod!

Dumma människor
Lina Thomsgård och psykologen Björn Hedensjö undersöker vad forskningen säger om mänskligt beteende. De tar upp en fråga i varje avsnitt. Tipsar om nr 82, ”Coolheten avkodad”. (Spotify)

Filosofiska rummet
Program med inbjudna gäster som diskuterar filosofi, etik och politik. Tipsar om avsnittet ”De dödas styre – om beslut som påverkar kommande generationer”. (Sveriges Radio)

Stormens utveckling
Samtidskommenterande podcast som drivs av Ola Söderholm med de återkommande gästerna, eller snarare genierna, Liv Strömquist och Jonathan Unge. Lyssna gärna på avsnitt 151, ”Olika tidslinjer”. (Spotify)

Druid & Zimmerman show
David Druid och Kathrine Zimmerman (cool kvinna) diskuterar veckans politiska händelser tillsammans med satirikern Moa Wallin och Ekots politiska reporter Lova Olsson. Alla avsnitt rekommenderas. (Sveriges Radio).

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Frilansjournalist från Glommersträsk med människors beteende som sitt största intresse.

Följ Cecilia på Twitter »
Läs fler krönikor av Cecilia här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons