Annons
Alexis Kourtopoulos. Foto: Pressbild

Årets läkarhandledare i Skellefteå har korats: ”Känner mig jätteglad”

NYHETER Nu står det klart att Alexis Kourtopoulos blir 2022 års läkarhandledare i Skellefteå.

Annons

Vinnaren tillkännagavs under en prisceremoni på lasarettet igår kväll. Alexis Kourtopoulos är specialistläkare på medicin och geriatriska kliniken i Skellefteå, han flyttade hit för sju år sedan.

– AT-tjänstgöringen är jätteviktig, vi kan inte få en fungerande sjukvård utan den, så jag känner mig jätteglad över utmärkelsen, säger Alexis i ett pressmeddelande.

I nomineringstexten, skriver av en ST-läkare, står det bland annat:

I effektiviseringens tidevarv med ständiga krav på att springa allt fortare är det vanligt att utbildning väljs bort till fördel för produktion. Trots denna trend och oavsett tidsbrist premierar Alexis att handleda sina yngre kollegor.

Annons

Alexis Kourtopoulos blir den 23:e mottagaren av hederstiteln.

– Att handleda AT-läkare är ett av många områden där man förväntas ställa upp utan extra resurser och på grund av tidsbrist känner man inte alltid att man räcker till. Men det är jätteviktigt att AT-läkarna får en bra möjlighet att lära känna huvuddelarna i yrket, säger han och fortsätter.

– Det finns mängder av teoretiska kunskaper att tillskaffa sig men hantverket går inte att lära sig på annat sätt än att göra det hands-on. Det är också viktigt att våra blivande läkarkollegor inte bara tar del av de rent medicinska delarna av yrket utan även hur man på ett personligt plan måste förhålla sig till det.

Annons

De andra nominerade var Amrei Wallmark, distriktsläkare på Byske hälsocentral, Hans Bergmark, underläkare på ortopediska avdelningen samt Heljä Pihkala, medicinsk chef på psykiatriska kliniken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons