Annons
"Det känns roligt att få spela riktiga tävlingsmatcher med Skellefteå igen. Jag tror att vi är ett lag som kan gå långt", säger Pär Lindholm.

Redo att leda laget – Pär Lindholm siktar på SM-guld: “Är svinladdad”

SPORT Pär Lindholm är tillbaka i Skellefteå AIK med målet inställt på SM-guld. I bagaget har han några händelserika år utomlands, som inte bara varit lätta. ”Man har fått stanna upp ibland och tänka ‘var är jag, vad är viktigt i livet”, säger han.

Annons

Dagens träningar och möten har just avslutats när Pär Lindholm möter upp på ett café för intervju. SHL drar snart igång och säsongsstarten börjar kännas i kroppen.

– Jag är svinladdad. Det känns roligt att få spela riktiga tävlingsmatcher med Skellefteå igen. Jag tror att vi är ett lag som kan gå långt, säger Pär Lindholm över kaffekoppen.

Annons

Kusmarkssonen – som spelade OS 2018, gjorde två år i NHL och mellanlandade i Skellefteå en säsong innan det bar av mot ryska ligan KHL – har pekats ut som en av ligans starkaste centrar. I år kommer han ha rollen som assisterande kapten och är inställd på att ta en mer ledande roll i AIK.

– Nu har jag varit borta i tre år och plockat hem en del saker jag lärt mig där. Jag tror att det kommer att vara viktigt att visa det för de yngre spelarna. Det kan ge dem fördelar att lära sig hur man beter sig som hockeyproffs, säger han.

Pär Lindholm lyfter Joakim Lindström som ett föredöme i Skellefteå AIK. Den här säsongen vill han själv visa att också han kan ta på sig en ledarroll. Foto: Jonatan Stålhös

En sån sak är träningsviljan.

– Det finns många exempel jag sett där borta som visat på hur man ska agera som spelare. Som Chára – den långa killen i Boston. Innan jag kom dit tänkte jag att “han är duktig men han kan väl inte träna mycket mer än andra spelare”. Men varje morgon jag kom till arenan var han redan där och körde gym, säger Pär.

Det har bitvis varit ganska tufft. Man har fått stanna upp ibland och tänka “var är jag, vad är viktigt i livet” och hela den biten.

Han lyfter Joakim Lindström som ett föredöme på den fronten i AIK.

– Jag tror att vi har en väldigt bra miljö att vara i för vi har flera såna spelare. Jag vill rätta in mig i det ledet. Alltid visa att jag vill bli bättre och alltid försöker lära mig mer. Göra de bra sakerna utanför isen.

Annons

På ett personligt plan var tiden utomlands ofta påfrestande. Utöver att vara nybliven NHL-spelare fick han och frun dessutom sitt första barn. Att få vardagen att fungera utan socialt skyddsnät som familj och bekanta omkring sig, när det dessutom rådde pandemi, var utmanande.

– Det har bitvis varit ganska tufft. Man har fått stanna upp ibland och tänka “var är jag, vad är viktigt i livet” och hela den biten, säger Pär.

Är det lugnare när du är hemma igen?

– Ja, det är det absolut. Jag uppskattar ett liv där man inte behöver tänka så mycket, där allt rullar på automatik och man får ta hand om grejerna som är viktiga i livet. Nu kan jag fokusera på familj och hockey istället för annat som hela tiden behövde lösas, säger han.

Annons

Det är roligare att spela hockey här än i Nordamerika.

Paret har i år fått sitt andra barn. På frågan om hur man orkar spela elithockey med den knackiga sömn som ofta hör småbarnsåren till så brister han ut i skratt.

– Ja det undrar jag också ibland, haha. Det blir första gången som man ska tävla med de här förutsättningarna och kanske inte är helt utvilad hela tiden. Men då får man lära sig att hantera det också, säger Pär.

Målet för säsongen är SM-guld. Foto: Jonatan Stålhös

Även ur ett sportsligt perspektiv är han nöjd med att vara tillbaka i Sverige.

– Det är roligare att spela hockey här än i Nordamerika. Isen är större och det blir mer öppna ytor och mer tid med puck. Där borta är det mer chippa ner, tacklas och sen åka och byta. Speciellt i fjärdelina som jag fick spela mycket, säger Pär.

Jag gissar att jag vet svaret, men vad är målet för säsongen?

– Jag vill vinna ett SM-guld. Det vore jäkligt skoj att vinna i år när Jocke valt att stanna, det hade varit riktigt ballt. Det är därför vi tränar som vi gör och vill vinna varje match. För att i slutändan lyfta trofén.

Tror på Wingerli

Namn: Pär Lindholm.
Position: Center.
Han blir farlig i AIK i år: Wingerli kommer vara riktigt bra. Just nu lirar jag med honom och ”Jocke” och jag tror vi kan bli en riktigt farlig kedja om vi får ihop det.
Vinst mot Luleå eller vinst mot Löven: Löven.
Vilket lag blir svåra att slå i år: Jag tror att Frölunda och Rögle kommer att vara starka. Men det är tajt i år och det kommer finnas fem-sex lag till som krigar i toppen.

Artikeln är en del av Megafonen 8/9 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons