Annons
Julia Holmlund och Ronja Lindberg går samhällsprogrammet med beteendeinriktning. Tillsammans arrangerar de skolvalet på Anderstorpsgymnasiet där drygt 1300 elever får vara med och rösta. ”Det kan ge en trygghet för dem som ska rösta i riktiga valet sen”, säger Julia Holmlund. Foto: Jonatan Stålhös

Elevernas valdag – Julia och Ronja arrangerar skolvalet på Anderstorp: ”Stort arbete att ta på sig”

NYHETER Valdagen närmar sig men redan nu är det dags för en annan. I dag arrangerar Julia Holmlund och Ronja Lindberg skolvalet på Anderstorpsgymnasiet. ”Kul att få en förståelse för hur det fungerar”, säger Julia Holmlund.

Annons

När jag möter upp samhällseleverna Julia Holmlund och Ronja Lindberg under deras håltimme förbereder de fortfarande för valdagen. De stora delarna är nu avklarade – röstsedlar och valurna har levererats, och nu återstår bara att ställa i ordning för valdagen.

– Jag hoppas bara att det inte blir kaos, skrattar Julia.

– Det kommer att komma två klasser var 15:e minut hela dagen, så det gäller att det flyter på, säger Ronja.

Annons

Skolvalet har arrangerats för elever runt om i landet varje valår sedan 2002. Resultatet har ingen påverkan på det riktiga valet – det är ett simulerat val med syfte att förbereda elever för hur ett val går till, och samtidigt ett tillfälle att lyfta politik och demokrati i undervisningen.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) ansvarar för skolvalet och alla högstadie- och gymnasieskolor kan vara med. I Skellefteå är elva skolor anmälda det här året.

Till skillnad från riktiga valet får eleverna bara en valsedel och det går inte att personrösta.

Hur blev det ni två som får arrangera valet hos er?

– Vår mentor och samhällslärare Markus Forsell frågade oss redan i slutet av förra läsåret om vi ville göra det som del av vårt gymnasiearbete. Det är ett stort arbete att ta på sig, men samtidigt kul att få en förståelse för hur det fungerar, säger Julia.

För många blir skolvalet alltså ett bra genrep inför det riktiga valet. Julia fyller 18 senare i år och får därför inte rösta den här gången. Det ska däremot Ronja göra.

Annons

– Det känns bra att komma in i det mer i och med skolvalet. Jag har inte helt bestämt mig än hur jag ska rösta, jag velar lite mellan två partier, säger Ronja.

För henne är det framför allt en fråga som är viktigare än andra.

– Miljön. Vi måste göra något för att förbättra den situationen, det krävs en förändring, säger hon.

– För mig är det jämställdhet och kriminalitet. Skellefteå är inte en jättestor stad men vi växer nu. Då behöver någon ta tag i kriminaliteten så att det inte blir mindre tryggt här, säger Julia.

Ronja Lindberg och Julia Holmlund arrangerar skolvalet som del av sitt gymnasiearbete. Foto: Jonatan Stålhös

Efter att eleverna fått rösta ska rösterna också räknas. Redan dagen efter skolvalet ska de skicka in sin skolas resultat till MUCF. På en valvaka den 12 september presenteras sedan resultaten för hela Sveriges skolval.

Ronja och Julia hoppas på att så många som möjligt på Anderstorpgymnasiet väljer att delta i valet.

– Vi har schemalagt när alla klasser får komma och rösta och alla kommer att få komma under lektionstid. Vi hoppas att det kan öka valdeltagandet om man får missa en stund av svenskan istället för att komma på ledig tid, säger Julia med ett skratt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons