Annons
Cecilia Edström. Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Cecilia Edström: ”Hur rör sig hajar i världens hav?”

KRÖNIKA Cecilia Edström om blixtnedslag, hajar och flygplan: ”Inte konstigt att vi söker oss till det konkreta”

Annons

Var slår blixten ner? Mullret hörs långt där borta och på balkongen sitter jag och min kompis i Älvsjö och tittar i appen Lightning. Appen som min vän entusiastiskt berättade om för några veckor sedan. ”Man kan se varje blixtnedslag. De röda prickarna är blixtar som slagit ner för max en halvtimme sedan och de gula är nedslag innan dess.” Precis just nu är prickarna centrerade över Sigtuna men vi ser det som sannolikt att åskmolnen rör sig mot oss.

Hur rör sig hajar i världens hav? Det ägnade jag en del tid åt för några år sedan i appen vars namn försvunnit ur minnet, men antagligen hette något med shark tracker. Det var några få hajar, kanske ett hundratal, som utrustats med chip och i appen kunde man se hur de förflyttat sig på kartan och i sitt stilla sinne undra vart de var på väg och varför.

Annons

Hur många flygplan är i luften just nu? Ibland dyker jag in och kollar in någon sajt som ger en översikt över den kommersiella flygtrafiken – i realtid. Små gula plan som rör sig sakta, sakta. Med bara ett klick får man veta både start- och landningsplats.

Kanske behöver man inte alltid reflektera så mycket över varför en del saker tar upp ens tid annat än att känslan får styra – men jag vill försöka förstå. Varför vill jag och många med mig veta var blixten slår ner, hur hajarna rör sig och var flygplanen befinner sig?

Nog är det här kanske att överanalysera och dra ovetenskapliga slutsatser men tittar man på varje enskild människa idag och hur mycket runt omkring den som är i rörelse och osäkert är det väl inte konstigt att vi söker oss till det konkreta.

Annons

Det sägs ofta att det enda som är konstant i vår tid är förändring. Utvecklingen går i en rasande takt. Det som var inne igår är ute i morgon. Allt rör sig. Allt flyter, även vi. Börsen går upp och den går ner. Inflationen stiger och den sjunker. Det som var en värdefull kompetens idag är värdelös i morgon. Det som var en sanning igår är en osanning idag. Igår var jag gift, om sex månader är jag skild. Boräntorna stiger, men med hur mycket? Det finns hur många exempel som helst men jag nöjer mig där.

Vi vill förstå och förenkla. Vi söker oss till det som är greppbart för hur ska vi annars kunna förstå något så stort som naturens krafter, vad som händer i haven eller luften? Vi mätar sömnen, stegen, sätter betyg och gör rankinglistor. Allt med samma utgångspunkt – att förstå och sätta saker och ting i relation till annat. För att kunna greppa.

Annons

Men hela tiden flyter nya saker förbi, oförutsedda flodvågor sköljer över oss titt som tätt och krockar inte sällan med varandra. Mitt i allt står vi, och när det blir övermäktigt att hantera, kanske är det då vi plockar fram telefonen och tittar på blixtnedslagets exakta koordinater, hur hajen Elmer nu nått Sydafrikas kust eller vilka flygplan som är i luften runt Skellefteå just nu och vart de är på väg. En hel världskarta med små prickar, hajar och flygplan. Nu har jag stenkoll!

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Frilansjournalist från Glommersträsk med människors beteende som sitt största intresse.

Följ Cecilia på Twitter »
Läs fler krönikor av Cecilia här »

Artikeln är en del av Megafonen 25/8 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons