Annons

Per Strömbro om platser du inte hittar på en karta – och hur du smälter in i fikarummet

KRÖNIKA Per Strömbro om torgets namn – och platser som du inte hittar på en karta.

Annons

***

Det kom nog som en överraskning för de flesta av oss när vi nåddes av beskedet: Möjligheternas torg heter formellt inte så. Det heter Torget.

Känns ju lite futtigt i en växande stad och följaktligen inledde kommunen en process för att med allmänhetens hjälp en gång för alla ge det ett namn (även om de flesta av oss sedan åtminstone sent 1980-tal trott oss känna till det).

Ett anständigt namn därtill. För av de närmare 800 unika förslag som kom in var förvånansvärt många direkta könsord och inget av dem klarade urvalsprocessen. Det gjorde inte heller förslag med andra städer i namnet (sorry Hudiksvall) eller namn uppkallade efter politiker, författare och så vidare. Men tre förslag ansågs vara värdiga en finalplats: Hjortrontorget, Guldtorget och just Möjligheternas torg.

Annons

Om dessa ska vi inom kort rösta. Det gör mig genuint lycklig. För en plats som tar till en folkomröstning för att avgöra namnet på ett torg kan inte vara den mest misärartade platsen på jorden.

Nu kommer inget av det att ha någon som helst betydelse i praktiken, gissar jag. Människan ogillar förändringar instinktivt. Så oavsett vad resultat blir kommer vi sannolikt att kalla torget för Möjligheternas torg under överskådlig tid. Att det sedan varit känt som ett av de mest ödsliga öppna ytor i en svensk stadskärna* och ytterst sällan levt upp till sitt än så länge informella namn är en annan sak.

Oavsett vad resultat blir kommer vi sannolikt att kalla torget för Möjligheternas torg under överskådlig tid.

Det för mig in på syftet med den här texten. I min förra krönika vände jag mig direkt till nyinflyttade för att öka förståelsen kring kulturen här. Det här blir lite volym 2 och nu ska vi titta närmare på ämnen ur vår mytologi – till exempel platser du inte hittar på en karta – som du ofrånkomligt stöter på i vilket fikarum du än befinner dig i här.

Annons

Då kör vi! Om någon säger …

… ”Vi ses vid Domusparkeringen”, syftar de på CK-parkeringen. Förriti’n (som vi säger här) låg Domus i CK:s nuvarande fastighet och det tog folk tydligen fasta på.

… ”Följ med till Templet”, använder de sig av en gammal benämning på isladan, numera Skellefteå Kraft Arena, eller så tillhör de någon form av sekt som jag inte har hört talas om. Du kan vilja ställa några kontrollfrågor innan du hakar på.

… ”Etage”, så syftar det på ett diskotek som låg där biografen ligger idag. På sin tid hade den Europas vassaste ljusrigg som var höj- och sänkbar. Men mest var det en förutsättning för att befolkningen skulle öka.

Faktum är att den inhemska befolkningen lär stå som frågetecken.

… ”Viktoriaplatsen”, så är det inte en person som är född på orten. Faktum är att den inhemska befolkningen lär stå som frågetecken. Säg ”Där vid M/S Norway**” istället. Då vet alla!

… ”Burk-Curt” – du gissade rätt, då pratar de om en man som samlade burkar. Nitiskt. Han var god för 12 miljoner kronor under en tid då panten bara var 50 öre per burk och ett levande bevis på att många bäckar små gör en stor å. Eller som en del säger: ”If can-Curt can, you can!”

Annons

… ”Lill-Herman”, syftar de på en inte särskilt storväxt man som ändå gjorde ett enormt intryck. Ofta genom att skälla ut folk. Ofta på mycket oklara grunder.

… ”När Tiger Woods var på Ica-Torget” så menar de just det. Världens då ledande golfstjärna dök 2002 upp i Skellefteå tillsammans med dåvarande flickvännen Elin för att fira jul utanför Jörn. Folk gapade. Det blev en snackis.

Världens då ledande golfstjärna dök 2002 upp i Skellefteå.

Sådär. Nu vet du tillräckligt mycket för att känna dig som hemma i vilket sällskap som helst här. Men fråga gärna Skellefteåbor du möter om detaljer kring punkterna ovan. För det här är Berättarnas stad***. Det vore synd att inte utnyttja det.

* Det var innan kulturhuset byggdes – nu finns det ju en anledning att korsa torget.
** M/S Norway var en finare restaurang. Den finns inte kvar. Formellt sett.
*** Mer eller mindre formellt.

Per Strömbro
per@megfonen.se

Artikeln är en del av Megafonen 25/5 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons