Annons
"Nyttja denna möjlighet", uppmanar fiskekonsulent Tony Söderlund. Foto: Jonas Nilsson

Kräftpesten: Nu tillhandahålls sätt att desinfektera båtar i Skellefteå

NYHETER Nu finns en hetvattentvätt tillgänglig för alla som ska desinfektera båtar, vattenskotrar eller annat som legat i Skellefteälven. Tvätten hålls öppen dygnet runt och är gratis att använda.

Annons

Länsstyrelsen och Skellefteå kommun har noga understrukit vikten av att begränsa kräftpestens spridning. Den dödar hela bestånd av den rödlistade flodkräftan, vilket också skett i den smittade delen av Skellefteälven. Därför måste båtar, fiskeredskap och annat – stort som smått – desinfekteras innan det flyttas från älven till något annat sötvattendrag.

Nu tillhandahåller kommunen också en varmvattentvätt, men stöd av länsstyrelsen. Den står vid gamla bussgaraget på Norrbölegatan 62 i Skellefteå.

Annons

– Vi vill uppmana till att nyttja denna möjlighet så att vi inte bidrar till ytterligare spridning av smittan. Förutom att pesten dör i hetvattentvätten finns ju också fördelen att du får en ren båt och ren utrustning, säger Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Mindre föremål som fiskespön, rullar och håvar kan exempelvis desinfekteras genom att soltorka dem i flera dagar, eller lägga dem i frysen i minst ett dygn.

Skellefteå kommun har mer information om desinfektionen här.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons