Annons
Tony Söderlund spanar från älvskanten, i slutet av förra veckan. Foto: Jonas Nilsson

Smittspridningen undersökt – här är området där förbud kommer att införas: ”Viktigt ta detta på allvar”

NYHETER Länsstyrelsen har tagit ett officiellt beslut om kräftsmitta i Skellefteälven och nu presenteras området där restriktioner kommer att införas. Detta område kan komma att utökas.

Annons

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, bekräftade kräftpest i Skellefteälven förra veckan, efter att döda kräftor skickats på analys. Genom fler tester har det klarnat i vilket område som restriktioner kommer att införas.

Området sträcker sig från regleringsdammen vid Rengårds kraftstation, ned till havet och till samtliga tillrinnande vatten på den sträckan, upp till första vandringshindren för fisk. Detta område kan också komma att utökas.

– Vi kommer att fortsätta provfiska för att kartlägga ifall smittspridningen är större än det vi vet idag. Vi kommer också se om vi kan hitta källan till smittspridningen, säger Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Annons

Understryker allvaret

Kräftpest är en smittsam sjukdom som riskerar att slå ut hela bestånd av svenska flodkräftor. Smittan sprider sig genom att kräftor, fiskeredskap och annat flyttas från ett vattendrag till ett annat.

För att stoppa spridningen är det därför viktigt att båtar, fiskeredskap och annat desinfekteras innan det flyttas till något annat vatten. Det kommer även att införs restriktioner kring kräftfisket.

Annons

– Det är viktigt att alla tar detta på allvar och följer de restriktioner som är beslutade. Annars kommer fler bestånd att slås ut, betonar Tony Söderlund.

Den närmaste tiden kommer det att sättas upp skyltar på olika platser i det smittade området, med information om kräftsmittan.

Mer information om kräftpest och restriktionerna som införs finns att läsa här.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons