Annons
Foto: Arkivbild

Röstningen öppen: Nu ska namnet på torget avgöras – så funkar det

NYHETER Nu kan invånarna i Skellefteå slutgiltigt tycka till om vad torget i centrum ska heta.

Annons

Bygg- och miljönämnden gick inte på namnberedningens val, “Möjligheternas torg”, när de behandlade frågan i maj. Nämnden beslutade istället att låta invånarna rösta mellan tre val, vilket Megafonen har berättat om förut.

– Ärligt talat kändes Möjligheternas torg lite tråkigt när det kommit in så många förslag. Då kändes det roligare att låta invånarna rösta, sade då ordförande Felicia Lundmark (S).

Annons

Röstningen är öppen sedan i fredags och nu har medborgarna fram till den 17 juni på sig. Namnet som får flest röster kommer sedan att antas som torgets nya, formella namn. Du kan antingen rösta digitalt här, eller lämna din röst fysiskt till kundtjänsten i Stadshuset.

De tre alternativen

Det står mellan “Möjligheternas torg”, “Guldtorget” och ”Hjortrontorget”. I underlaget till bygg- och miljönämnden har namnberedningen övervägt alla tre, och resonerat så här kring namnen:

Möjligheternas torg är unikt, särskiljande och har en lång tradition i Skellefteå. Torget har kallats så i folkmun sedan slutet av 80-talet, som minst. Namnet ska också ha återkommit flera gånger bland förslagen.

Annons

Guldtorget är också en bra förslag, men namnberedningen tycker att det hör hemma på orter där namnet har en bredare social betydelse. Som i Boliden eller Skelleftehamn.

Hjortrontorget anses fint och passande för den före detta hjortronmyr som utgör centrala stan, men mer lämpligt för ett mindre torg.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons