Annons
Torget vid lunchtid på onsdagen.

Efter invånarnas många idéer: På torsdagen tas beslutet om torgets namn – här är utredarnas förslag

NYHETER Över 1 400 förslag har kommit in, varav 775 unika. På torsdagen ska bygg- och miljönämnden fatta ett beslut om namnet på torget i centrala Skellefteå.

Annons

I folkmun har det kallats Möjligheternas torg sedan slutet av 80-talet, men rent formellt har torget i centrala Skellefteå bara hetat Torget. Redan 2016 beslutade man att torget ska få ett riktigt, formellt antaget namn, efter invigningen av Sara kulturhus. I januari gjorde Skellefteå kommun slag i saken.

Invånarna uppmanades lämna förslag fram till den sista februari. Förslagen har mottagits av namnberedningen, som består av tjänstepersoner från kultur och fritid, fysisk planering samt det kommunala lantmäteriet, med hjälp från Lokalhistoriskt institut (Lokis) vid Skellefteå museum.

Och nu, efter att ha gått igenom dem, lyfter namnberedningen ett namn framför de andra, som politikerna i bygg- och miljönämnden ska ta ställning till i morgon. Av 775 unika förslag förespråkar de – Möjligheternas torg.

Annons

Hur resonemanget gått

Utredarna har omedelbart avfärdat drygt 600 av de 775 förslagen, eftersom de saknar koppling till Skellefteå eller anses olämpliga på något sätt. John Waynes torg, Torgny McTorgface och Kuktorget är några exempel. I slutändan har de landat i 153 mer eller mindre unika och lämpliga förslag.

Namnberedningen lyfter några exempel här. Stora torget är inte orimligt men knappast unikt, tycker de. Förslaget Nordlanderplatsen skulle vara historiskt korrekt, med anspelning på såväl konstnären Anna som stadsgrundaren Nils, men i dag anses en stads grundande inte vara “en mans verk”. Utredarna tycker även att det kanske räcker med att Nordlandergatan finns.

Annons

Hjortrontorget anses fint, trevligt och passande för den före detta hjortronmyr som utgör centrala stan, men mer lämpligt för ett mindre torg. Namn som Guldtorget och Guldplattan är namn efter traditionellt manligt kodade verksamheter, skriver namnberedningen, och att Skellefteå ska tilltala en bredare målgrupp.

– Namnen är bra och värda att ta med i diskussioner där de faktiskt hör hemma och haft en bredare social betydelse, exempelvis i Skelleftehamn eller Boliden, skriver de.

Namn kopplade till våra berättare, som Saratorget eller PO-plattan, anses trevliga att lyfta fram, men bedöms kunna urvattna det unika anspråk som Sara kulturhus gjort. Berättarna har också redan gator och kvarter uppkallade efter sina berättelser på Västra Eriksberg med mera.

Annons

Förlängning av Torggatan

Så därför, Möjligheternas torg. Ett unikt och särskiljande namn med lång tradition, som dessutom återkommit flera gånger bland förslagen, enligt namnberedningen. Vare sig politikerna håller med om detta val eller inte återstår att se.

I samband med namngivningen föreslås också en förlängning av Torggatan söderut, ned till gågatan, för att möjliggöra bättre adresser på torgets östra sida. Den västra sidan räknas till Trädgårdsgatan sedan tidigare. Även detta kommer bygg- och miljönämnden att ta ställning till i morgon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons