Annons
ANNONS FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA
Lorents Burman, 57, och Evelina Fahlesson, 36, är kommunalråd i Skellefteå kommun och Socialdemokraternas toppnamn inför valet i september. “Vi tar sjumilakliv mot framtiden”, säger Evelina.

Långsiktigt arbete bakom Skellefteås utveckling: ”Resan har bara börjat”

ANNONS Den utveckling som sker i Skellefteå är ett resultat av många års arbete för att skapa tillväxt – som i sin tur genererar välfärd till invånarna. “Det var få som trodde på att vi skulle lyckas”, säger Lorents Burman (S).

Denna artikel är en annons från Socialdemokraterna.

När målet om att bli 80 000 invånare till 2030 fastställdes var det nog många som höjde på ögonbrynen. Kommunen hade under andra halvan av 90-talet och fram till 2010 minskat antal invånare med fler än 4000 personer, och det var inte mycket som talade för att Skellefteå skulle vara platsen som lockade nyfikna blickar från hela världen tio år senare.

Kommunalråden Lorents Burman (S), som tillträdde 2013, och Evelina Fahlesson (S), som delat tjänsten med Lorents sedan 2020, minns tillbaka på det arbete som utmynnade i 2030-strategin.

Det var få som trodde på att vi skulle lyckas vända det här, men det har vi bevisligen gjort.

– Det var få som trodde på att vi skulle lyckas vända det här, men det har vi bevisligen gjort, säger Lorents som lyfter fram ett tillfälle som gjorde honom särskilt glad förra året.

– Då kom statistik som visade att unga stannar kvar här, samtidigt som många utflyttade flyttade tillbaka. Det rör sig inte om så stora siffror än, men trendbrottet är viktigt.

Modiga beslut

Evelina Fahlesson blev ordförande i det som idag heter Bygg- och miljönämnden 2013, och hon har på nära håll sett – och varit en del av – utvecklingen.

– Vi har tagit många modiga beslut som i stunden kan ha verkat svåra att förstå, men som i längden lett fram till var vi är idag, säger hon.

Lorents Burman, 57, och Evelina Fahlesson, 36, är kommunalråd i Skellefteå kommun och Socialdemokraternas toppnamn inför valet i september. “Vi tar sjumilakliv mot framtiden”, säger Evelina.

Som exempel lyfter Evelina och Lorents fram vikten av att Skellefteå har behållit viktiga verksamheter i kommunal regi, som ett starkt fastighetsbolag, flygplats, kraftbolag och hamn – men även att de fortsatt att satsa på landsbygden trots att många av de orterna krympt under lång tid.

– Även innan befolkningsprognoserna började peka uppåt så valde vi att i möjligaste mån bibehålla servicen på landsbygden, det ser vi frukten av nu när hela kommunen växer rejält, säger Lorents och fortsätter:

– Vi genomför just nu den största satsningen på landsbygden sedan 1970-talet i Skellefteå kommun, med bland annat miljardsatsning på bostäder och utbyte av gatlysen för närmare en kvarts miljard. Det är något jag är stolt över, och som blivit möjligt tack vare den tillväxt som nu sker.

Vi genomför just nu den största satsningen på landsbygden sedan 1970-talet.

Både Lorents och Evelina återkommer flera gånger till hur viktigt det är att hela, med betoning på hela, kommunen lever.

– Redan idag bor hälften av alla invånare i byar och samhällen utanför tätorten Skellefteå, och av alla som flyttar hit kommer hälften att bosätta sig där, säger Evelina.

Guppig resa

Samtidigt som mycket pekar uppåt i kommunen just nu, vill de båda kommunalråden dock inte sticka under stolen med att det bitvis kan komma att bli en guppig resa.

– Vi tar sjumilakliv mot framtiden, men det är klart att det kommer att finnas utmaningar med att växa, säger Evelina som nämner utmaningar för nya Skelleftebor att komma in i gemenskapen, vikten av fungerande infrastruktur och bostäder som exempel.

– Det är ett stort samhällsbygge där alla har viktiga roller; ideella föreningar, näringslivet, kommunorganisationen och invånare. Vi är alla en del i det som händer, och behöver jobba tillsammans för att allt ska fungera så bra som möjligt.

Lorents Burman och Evelina Fahlesson har varit med och bidragit till Skellefteås omvandling de senaste tio åren – och är gärna med och bidrar även framåt. “Vi är inte färdiga, vi kan mer och vill fortsätta arbeta för ett öppnare och starkare samhälle för alla”, säger Lorents.

Just att jobba tillsammans, med grunden i solidaritet, är något som Socialdemokraterna håller högt.

– Vi satsar just nu ofantligt mycket pengar som ger fler arbetstillfällen, som i förlängningen ger bättre välfärd till oss som bor här. Allt vi gör är alltid menat att komma invånarna till gagn, betonar Evelina.

Är inte färdiga

Socialdemokraterna har varit vid makten i Skellefteå under lång tid, och just kontinuiteten är något som de menar har varit positivt för den omvandling som sker.

Kontinuiteten och långsiktigheten har haft en avgörande roll.

– Kontinuiteten och långsiktigheten har haft en avgörande roll. Men vi är inte färdiga, vi kan mer och vill fortsätta arbeta för ett öppnare och starkare samhälle för alla, säger Lorents och avslutar:

– Vi har kommit en bra bit på resan – men det här är bara början.

Tre saker Socialdemokraterna vill satsa på i Skellefteå

Vägunderhåll med fokus på ytterområden. Vi bor i en stor kommun där vägarna binder oss samman. Vi ska ha bra vägar för att kunna ta oss till jobb, skola, affärer, träningen, teatern och till varandra. Vi Socialdemokrater vill höja standarden på vägar och gång- och cykelvägar för säkrare färd dit du ska.

Ett levande kultur- och föreningsområde på Nordanå. Kultur- och föreningslivet i Skellefteå är stort. Nordanå är den perfekta platsen för att skapa en kulturell nod där fler verksamheter samlas för utbyten och levande kultur.

Satsning på idrottshallar. En ny hall för cheerleading och gymnastik. Minst en ny fullstor idrottshall i ytterområde samt en ny fullstor fotbollshall.

Socialdemokraterna Skellefteå

Telefon: 0910-77 91 10
skelleftea@socialdemokraterna.se

www.skellefteasocialdemokrater.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Socialdemokraterna i Skellefteå.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons