Annons
Anna Jirstrand Sandlund, tillträdande vd för Sara kulturhus. Foto: Jonatan Stålhös

En knapp månad kvar – Saras nya vd gör sig redo för sitt tredje kulturhus

KULTUR Hon har redan två kulturhus på sitt cv och tar över en position som det stormat kraftigt kring. Men Anna Jirstrand Sandlund ser fram mot att kliva in som vd för Sara kulturhus. “Personalen här har ett sånt engagemang”, säger hon.

Annons

Sara kulturhus sjuder av liv dagen när Megafonen möter upp med Anna Jirstrand Sandlund. Organisationen Svensk scenkonst möts här för sina branschdagar och på plats finns representanter från kulturhus och teatrar från hela Sverige.

Många skiner upp och hälsar varmt när de ser vem de möter.

– När är det du börjar här, frågar en man efter att ha gett en snabb kram.

– Bara en månad kvar nu, ler Anna Jirstrand Sandlund till svar.

Annons

Bland ett 40-tal sökande till jobbet som vd för Sara kulturhus föll valet till slut på Anna. Anledningen till att hon lockades att söka var bland annat stadsomvandlingen och vilken roll kulturhuset kan spela där.

Men också möjligheterna till aktiviteter som huset kan fyllas med.

– Ledordet är “tillsammans”. Det är ett hus med flera olika verksamheter som samarbetar, något jag verkligen står för.

Anna Jirstrand Sandlund, tillträdande vd för Sara kulturhus. Foto: Jonatan Stålhös

Måndag 13 juni blir första arbetsdagen. Mentalt har Anna redan börjat ställa om till vad som är på gång, berättar hon.

– Förra veckan var jag här en dag och fick träffa personalen för första gången, presentera mig och börja bekanta mig med huset. Jag fick ett otroligt fint bemötande! De som jobbar i huset har ett sånt engagemang. De är drivna och så måna om att verksamheten ska bli bra, säger Anna.

Det vore konstigt om en så stor etablering inte skulle framkalla diskussion. När det handlar om så mycket pengar finns alltid olika meningar om hur det ska användas.

Vi slår oss ner vid två bänkar i norra entrén, med utsikt bort mot busstationen. Det var den vägen Anna tog till jobbet. Hon är bosatt i Piteå, jobbar än så länge som länsmusikchef vid Norrbottensmusiken och är en van busspendlare.

– Jag har dagspendlat förut, förutom när jag jobbade i Umeå då det blev veckopendling. Men jag gillar att starta arbetsdagen redan på bussen med en timme för mig själv. Då är jag redo för alla möten när jag kommer fram, säger hon.

Annons

Bland sina tidigare uppdrag räknas programchef både vid Kulturens hus i Luleå och Väven i Umeå. Även vid de tjänsterna var hon involverad vid uppstartsfasen och precis som nu omgärdades de etableringarna av lokala debatter och kritik.

Vad tror du det är med kulturhus som river upp såna känslor?

– Bra fråga. Om man inte har kulturen som sitt primära intresse är man kanske rädd för att etableringen ska ta resurser från annat som man är intresserad av. Och är man engagerad i någon kulturyttring finns kanske rädslan om “min del” av kulturen kommer få plats i huset, säger Anna.

– Därför är det väldigt viktigt för oss med kommunikation och att vara transparenta med vad vi fyller huset med.

Internationellt har Sara kulturhus fått berömmelse men lokalt har bygget omgärdats av mycket kritik. Hur är det att tillträda jobbet i det läget?

– Det vore konstigt om en så stor etablering inte skulle framkalla diskussion. När det handlar om så mycket pengar finns alltid olika meningar om hur det ska användas. Då är det bra att det blir en offentlig debatt av det också, säger Anna.

Annons

Tidningen Norran har granskat interna konflikter som kretsade kring Saras tidigare vd Maria Ekberg Brännström. I december slutade hon med omedelbar verkan, efter att en utredning från kommunen kom fram till att hon kränkt sin personal.

Jag läser tidningsartiklar och recensioner av evenemang här och slås framför allt av mingelbilderna. Glädjen jag ser där är vacker.

På fråga om tidigare konflikter svarar Anna Jirstrand Sandlund att hon fokuserar framåt snarare än bakåt.

Anna Jirstrand Sandlund, tillträdande vd för Sara kulturhus. Foto: Jonatan Stålhös

– Jag är inte insatt i det utan blickar framåt och tar in personalens erfarenhet i det. Därför känns det fint att kliva på innan semestern. För att hinna få en bild av var vi står, vad vi behöver ta tag i på både kort och lång sikt. Där har jag bett personalen att dela med sig av allt jag behöver veta – och det har de lovat att göra, säger Anna.

Visionen framåt är att Sara kulturhus ska vara hela Skellefteås vardagsrum, en plats för alla där man kan komma för en sak men upptäcka någonting nytt på köpet.

– Det händer så otroligt mycket här redan nu och jag vill gå på allt! Jag läser tidningsartiklar och recensioner av evenemang här och slås framför allt av mingelbilderna. Glädjen jag ser där är vacker, säger Anna.

Artikeln är en del av Megafonen 12/5 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons