Annons
Foto: Region Västerbotten

Problem för hemtjänst att nå fram, matleveranser till äldre sena – och lasarettet gick upp i stabsläge

NYHETER Flera verksamheter påverkas av fredagens snöoväder.

Annons

Skellefteå buss har redan stoppat busstrafiken tillfälligt, på grund av ovädret, och fler verksamheter påverkas av snöyran. Enligt Skellefteå kommuns informationsenhet har också hemtjänsten stora utmaningar med att nå fram till alla invånare. Därtill har det dessutom blivit stora förseningar i matleveranserna till vård- och omsorgsboenden.

”De med störst behov prioriteras först”, skriver informationsenheten i pressutskicket.

Även sophämtningen påverkas. Hushållen i Lövånger kommer att få vänta längre nu, likaså boende i Kusmak och byarna runtomkring. Enligt kommunen kommer soporna i Kusmark att hämtas i morgon lördag. I Lövånger kan det dröja till tisdag, som senast.

Annons

Uppdatering, 15.36:

Nu har ovädret också lett till att Skellefteå lasarett gått upp i stabsläge. Enligt Region Västerbotten beror det på hur transportsituationen har påverkats. Stabsläget innebär att lasarettet samlar ledning och ett antal nyckelfunktioner i en så kallad lokal särskild sjukvårdsledning, för att bevaka händelseutvecklingen och agera snabbt vid behov.

– Vi ser att väderläget påverkar vår transportförmåga. Vi bevakar händelseutvecklingen för att följa vilken konsekvenserna på kort och lång sikt, säger Maria Lingehall, stabschef för lokal krisledning på Skellefteå lasarett, i nya utskicket.

Annons

Uppdatering, 19.55:

Vid stabsmöte klockan 17.00 beslutade den lokala särskilda sjukvårdsledningen vid Skellefteå lasarett att avveckla stabsläget som inleddes under fredagseftermiddagen.

– Läget är under kontroll och situationen är mycket bättre än tidigare idag. Ovädret drog över snabbare än väntat och därför kan vi nu lämna stabsläget, säger Maria Lingehall, stabschef för lokal krisledning på Skellefteå lasarett.

Om läget förändras till det värre kan den lokala särskilda sjukvårdsledningen återaktiveras vid behov.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons