Annons

Dubbla vädervarningar från SMHI – även räddningstjänsten går ut med råd: ”Undvik att vara ute i trafiken”

NYHETER SMHI varnar för ovädret som drar in på fredagen. Även räddningstjänsten och Skellefteå kommun flaggar för snöovädret.

Annons

Ett kraftigt snöfall drar in söderifrån och på torsdagskvällen utfärdade SMHI både en orange och en gul varning, för vind i kombination med snöfall. Den allvarligare gäller kustremsan mellan Umeå och Luleå, mellan klockan 07.00 och 23.00 på fredagen.

Källa: SMHI

Här finns det risk för mycket begränsad framkomlighet på vägarna, varnar SMHI. Det kan också förekomma förseningar i buss-, tåg- och flygtrafik, samt inställda avgångar. Det finns även risk för elbortfall, vilket påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Räddningstjänsten: ”Förbered er”

Den gula varningen gäller området längre in i Västerbottens kustland samt delar av Norrbotten. Den är inte lika allvarlig, men även här kan vädret orsaka problem med begränsad framkomlighet, förseningar och störningar i el- och teleförsörjningen.

Källa: SMHI

Räddningstjänsten i Skellefteå flaggar också för detta och uppmanar till försiktighet.

”Undvik i den mån det går att vara ute i trafiken och om ni måste så förbered er med varma kläder, spade och se till att du har bra vinterdäck”, skriver de i sociala medier.

Uppdatering, 10.37:

Även Skellefteå kommun avråder folk från att ge sig ut på vägarna. Snöröjning pågår under hela dagen och kommunens fastighetsavdelning har personal ute, som skottar vid boenden och skolor. En lokal samverkanskonferens har hållits på morgonen, på grund av ovädret, och flera kommunala verksamheter uppges ha satts i beredskap.

Annons

”Håll dig underrättad om väder- och trafikläge. Lyssna på trafikinformation i Sveriges Radio P4. Undvik om möjligt att ge dig ut på vägarna”, uppmanar Skellefteå kommun.

Skellefteå Kraft har också extra beredskap, för att kunna hantera eventuella problem.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons