Annons
Sara kulturhus. Foto: Sven Burman, Visit Skellefteå

Sara i fint sällskap: Med på samma vinnarlista som Champs-Élysées – kan också vinna stort svenskt pris

NYHETER Samtidigt som Sara kulturhus nominerats till det ärofyllda Kasper Salin-priset har destinationen i Skellefteå också blivit en av fyra mottagare i Travel + Leisure Global Vision Awards 2022.

Annons

Kulturhuset i Skellefteå fortsätter dra till sig blickar, både inom och utanför Sveriges gränser. Tidigare har Sara kulturhus bland annat toppat brittiska The Guardians lista för bästa arkitektur 2021, och utsetts av New European Bauhaus som ett gott exempel på hållbar arkitektur.

Nu har kulturhuset även chansen att vinna det prestigefyllda Kasper Salin-priset 2021, Sveriges äldsta existerande arkitekturpris, som Sveriges Arkitekter årligen delar ut till projekt av hög arkitektonisk kvalitet. De andra tre nominerade är Filborna vattentorn i Helsingborg samt Röda huset och Skären i Stockholm. Vinnaren tillkännages i samband med Arkitekturgalan den 7 april.

Annons

Annan stor utmärkelse

Sara kulturhus har dessutom utsetts till ett av fyra hållbara arkitektur- och infrastrukturprojekt i Travel + Leisure Global Vision Awards 2022. Även det en få förunnad utmärkelse, Travel + Leisure är en New York-baserad resetidning med flera miljoner läsare, och priset syftar till att identifiera och hedra dem som tar steg för att utveckla mer hållbara och ansvarsfulla reseprodukter, metoder och upplevelser.

Priset tilldelas personer, företag, destinationer eller organisationer som verkar aktivt för att skydda samhällen och miljöer runtom i världen, och som dessutom inspirerar såväl branschkollegor som resenärer att göra sin del.

Annons

Sara i fint sällskap

Årets mottagare är, förutom Sara kulturhus, också världsberömda Champs-Élysées i Paris, som genomgår en grön omvandling för drygt 2,8 miljarder kronor till år 2030.

Så här är Champs-Élysées-distriktet tänkt se ut 2030. Illustration: PCA-STREAM

En annan är Environmental Quality International, ett Kairo-baserat företag som bland annat investerar i hållbar utveckling och bevarande av viktiga kulturarv i Mellanöstern och Nordafrika.

Adrère Amellal, en 40-rums eko-vandrarhem i utkanten av egyptiska Siwa. Foto: Ludmila Yilmaz / Shutterstock

Och slutligen Val Bavona i schweiziska alperna, en dalgång där befolkningen nekade anslutning till elnätet på 50-talet, och där känslan av hur det varit i hundratals år fortfarande lever kvar.

I byn Pontido i schweiziska Val Bavona används endast gröna energikällor. Foto: Jan Geerk / Switzerland Tourism
Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons