Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay

Nu erbjuds vissa grupper en fjärde vaccindos: ”I full gång att planera”

NYHETER Från och med nu kan vissa grupper boka tid för en fjärde dos vaccin mot covid-19, informerar Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

På måndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de rekommenderar en fjärde dos vaccin – det vill säga en andra påfyllnadsdos – till personer som bor på särskilda boenden för äldre, har hemtjänst eller hemsjukvård samt till alla som är 80 år och äldre. Det ska då ha gått minst fyra månader sedan den tredje dosen.

Anledningen till beslutet är att smittspridningen av covid-19 fortfarande är hög och att ett ökande antal fall har rapporterats de senaste veckorna bland personer i grupper som har ökad risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Så går vaccinationen till

I dessa grupper kommer den fjärde dosen att gå till på samma sätt som de tidigare doserna. De som bor på särskilda boenden för äldre får sin dos där. De som har hemsjukvård eller hemtjänst och som inte kan ta sig till en hälsocentral eller central vaccinationsmottagning får hjälp av hemsjukvårds- och hemtjänstpersonalen. De som kan ta sig till en hälsocentral eller en central vaccinationsmottagning bokar tid själva.

Annons

– Region Västerbotten och länets kommuner är i full gång med att planera genomförandet på särskilda boenden för äldre och för personer med hemtjänst och hemsjukvård. Vi hoppas på att kunna erbjuda vaccination till dessa så snart som möjligt, säger vaccinationssamordnare Ronny Lestander i pressmeddelandet.

För de som ska boka sin tid själva går det bra att boka tid från och med idag.

– Enligt Folkhälsomyndigheten ska det för denna grupp ha gått minst fyra månader sedan den tredje dosen, fortsätter Ronny Lestander.

Den som är osäker på när den fick sin tredje dos kan se det på sitt vaccinationskort eller i sitt covidbevis från E-hälsomyndigheten. Det går även att se genom att logga in i journalen på webbplatsen 1177.se.

Annons

Alla som har möjlighet rekommenderas att boka tid genom att logga in på 1177.se. Det går även att boka tid genom att ringa till valfri hälsocentral. Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka eller avboka en tid för vaccination.

Viktigt vid vaccinationen

  • Ta med legitimation, vaccinationskort och en ifylld hälsodeklaration.
  • Kom inte till mottagningen med symtom på förkylning. Boka i stället om tiden.
  • Kom tidigast tio minuter före bokad tid för att undvika trängsel. Håll avstånd till andra som väntar.
  • Använd munskydd i samband med vaccinationen.
  • Ha gärna kortärmat eller kläder som är lätta att ta av för att enkelt få sprutan i överarmen.

Källa: Region Västerbotten

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons