Annons
Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, och Peter Carlsson, vd på Northvolt. Foto: Pressbild

Göteborg vinnare i batterikampen: Här bygger Northvolt och Volvo sin fabrik – skapar tusentals nya jobb

NÄRINGSLIV Det blir i Göteborg som Northvolt och Volvo etablerar sin batterifabrik, tillkännager bolagen i dag. Satsningen innebär en investering på cirka 30 miljarder kronor och skapar uppemot 3 000 nya jobb.

Annons

Northvolt har tidigare ingått samarbete med Volvo Cars, som avser att endast producera och sälja elbilar till år 2030. Likt fabriken i Skellefteå ska anläggningen i Göteborg producera battericeller, men specifikt för nästa generations Volvo- och Polestar-elbilar.

Den får en årlig produktionskapacitet på uppemot 50 gigawattimmar, vilket skulle försörja cirka 500 000 bilar med batterier varje år.

– Vårt battericellssamarbete med Northvolt är nyckeln till våra strategiska ambitioner inom elektrifiering, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Annons

Fabriken kommer att byggas i Torslanda på västra Hisingen, vilket ger den en direktväg till Volvos största bilfabrik samt tillgång till infrastruktur, förnybar energiförsörjning och kompetens. Den hamnar också nära båda bolagens forsknings- och utvecklingscenter.

– Att etablera denna gigafabrik i Göteborg är ett avgörande steg. Både för att fortsätta omvandla en av de mest dynamiska fordonsregionerna i världen, och för att bli den ledande globala leverantören av hållbara batterier, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd på Northvolt.

Annons

Med en av de största produktionsenheterna i Europa tänker Northvolt och Volvo etablera sitt samriskföretag som en betydande aktör inom europeisk battericellsproduktion. Adrian Clarke, tidigare chef på Tesla, har utsetts att leda detta produktionsbolag.

Fabriken i Göteborg börjar byggas nästa år och bedöms skapa uppemot 3 000 nya jobb. Produktionsstarten planeras till år 2025.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons