Annons
Volvo ska köpa 15 gigawattimer battericeller per år från fabriken i Skellefteå. Foto: Northvolt

Northvolt krokar arm med Volvo: Etablerar ny gigafabrik i Europa – köper från fabriken i Skellefteå

NÄRINGSLIV Northvolt inleder ett samarbete med Volvo. De ska både etablera ett forsknings- och utvecklingscenter i Sverige samt en ny gigafabrik i Europa, där cirka 3 000 personer ska ges jobb.

Annons

Samarbetet ska resultera i utveckling och produktion av nya, hållbara batterier, som skräddarsys för att driva nästa generations elektriska Volvo- och Polestar-bilar. I ett första steg planerar Volvo och Northvolt att inrätta ett gemensamt forsknings- och utvecklingscenter i Sverige. Verksamheten på centret ska komma igång under 2022.

De tänker även etablera en ny gigafabrik i Europa, med en produktionskapacitet på uppemot 50 gigawattimer per år. Var i Europa är inte beslutat ännu. Omkring 3 000 personer ska ges sysselsättning här och produktionsstarten är planerad till 2026.

I ett pressmeddelande tillkännager Northvolt att Volvo dessutom avser att köpa 15 gigawattimmar battericeller per år från batterifabriken i Skellefteå, med start 2024.

Annons

– Volvo Cars och Polestar är branschledande inom övergången till elektrifiering och perfekta partners på resan framåt, där vi strävar efter att utveckla och producera världens mest hållbara battericeller, säger Northvolts vd Peter Carlsson i utskicket.

– Vi är stolta att bli deras exklusiva batteriproduktionspartner i Europa, säger han.

Samarbetet är under slutförhandling och behöver godkännas i bolagsstyrelserna.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons