Annons
  • När Megafonen tittar in jobbar de på för fullt inne i lokalen.
  • När Megafonen tittar in jobbar de på för fullt inne i lokalen.
  • När Megafonen tittar in jobbar de på för fullt inne i lokalen.
  • När Megafonen tittar in jobbar de på för fullt inne i lokalen.
  • När Megafonen tittar in jobbar de på för fullt inne i lokalen.
  • När Megafonen tittar in jobbar de på för fullt inne i lokalen.
  • När Megafonen tittar in jobbar de på för fullt inne i lokalen.
  • När Megafonen tittar in jobbar de på för fullt inne i lokalen.
  • När Megafonen tittar in jobbar de på för fullt inne i lokalen.

BILDSPEL: Snart öppnar den – följ med till förvandlade restaurangen: ”En mysig och mer intim atmosfär”

PORTRÄTT Som ung studerande i Aten valde hon att byta bana och satsa helhjärtat på mat. Ett val som till slut ledde henne till Sverige och Skellefteå, där Diamanto Burström Bilia snart öppnar sin egen restaurang på Nordanå: "Ser fram emot det jättemycket"

Annons

Hon funderar på var det kommer ifrån, matintresset, och minns tillbaka till tiden hon tillbringade med sin farmor som barn. De var ofta tillsammans efter skolan, när föräldrarna inte hunnit komma hem ännu. Med ett skratt berättar Diamanto att det inte kommer från hennes mamma i alla fall.

– Hon var inte det minsta matintresserad, där gjorde mamma bara det som var absolut nödvändigt. Men farmor… hon var inte utbildad och ändå kunde hon så otroligt mycket. Om allt från ingredienser till vilka vitaminer de har.

Där såddes ett frö som Diamanto senare skulle hitta tillbaka till. Då som tonåring på gymnasiet, medan hon utstakade en framtid som psykolog. Av kompisarna var det ofta hon som lagade maten, till de andras förtjusning, och Diamanto blev påhejad när hon bestämde sig för att bli kock istället.

– Men pappa blev jättearg först. Vi pratade inte på ett tag, men det gick snabbt över, försäkrar hon.

Diamanto Burström Bilia, My Persson, Ida Sundström och Ann-Helen Lindgren är det nya gänget på Nordanågården.

Hemma i Skellefteå

Hon har föräldrarna och en lillebror kvar i Aten. I dag pratar de flera gånger i veckan. Kock blev hon, och för drygt sex år sedan kom Diamanto till Sverige och Skellefteå, fann kärleken och blev kvar. Nu bor hon med sin man och son i en villa i Södra Hedensbyn.

– Det började med att Arbetsförmedlingen sökte kockar utomlands. Jag älskar att resa och har alltid haft ett intresse för olika matkulturer, så det kändes roligt. Det var också så hetsigt i storstaden. När jag kom hit trodde jag först att jag hade kommit till en by, skrattar Diamanto.

– Men jag gillar Skellefteå och människorna här. Och lugnet. Det är inte jättelätt från början, när man kommer som ny och inte kan språket, men nu känns det bara som hemma.

Annons

Här har hon jobbat som kock på flera håll, senast på Scandic och Din fest på Campus. Nu närmar sig stunden då Diamanto öppnar sin alldeles egen restaurang på Nordanå.

Sätter sin prägel

Inför julfirandet på Nordanågården berättade värdshusvärden Anders Holmbom att han, efter 20 år, var redo att gå vidare. Han har överlämnat verksamheten till Diamanto, som inlett 2022 med att hålla stängt. När hon välkomnar sina första gäster vill hon gör det till sin restaurang.

– Jag har fräschat upp en del, men det är ett fint och speciellt gammalt hus, så jag har velat göra det omsorgsfullt, berättar hon.

”Det känns både superkul och lite nervöst, på ett bra sätt”, berättar Diamanto Burström Bilia.

Hon visar runt i huset; förbi krukväxter, rustika trämöbler och hängande belysning. Färgerna är mer dämpade nu, mer jordnära, och känslan mer romantisk. Det tidigare blå golvet har slipats och oljats mörkt.

Det blir fortsatt lunchservering på Nordanågården, men Diamanto vill att det ska kännas som att gå ut och äta middag. Det ska återspeglas i dekoren. Av samma skäl väljer hon bort den tidigare lunchbuffén, till förmån för tallriksservering.

– Jag vill skapa en varm och mysig, mer intim atmosfär. Längre fram vill jag ha middagsservering också, men det är utmanande att hitta bra kockar, så vi börjar med lunch och bygger en bra grund, säger Diamanto.

Annons

Varierande meny

Hon behåller husmanskosten på menyn, i form av en kött- och en fiskrätt som ändras varje vecka. De står som komplement till sex medelhavsinspirerade rätter, som ändras varannan månad och väljs efter årstid. Diamanto visar bilder som skvallrar om omsorgsfull presentation.

– Jag vill även kunna jobba in en svensk twist. Här i februari-mars tänker jag till exempel ha en traditionell grekisk gryta, fast med älgkött, säger hon och visar.

Den nya Nordanågården Bistro öppnar nu på måndag den 14 februari.

– Det känns både superkul och lite nervöst, på ett bra sätt. Jag ser fram emot det jättemycket, berättar Diamanto glatt.

Diamanto Burström Bilia

Ålder: 39 år.
Bor: Villa i Södra Hedensbyn.
Familj: Man och 14-årig son.
Fritidsintressen: Löpning, simning och dans.
Musiksmak: Gillar nästan allt, beroende på humör.
Ser helst på tv: Kriminalthrillers.

Artikeln är en del av Megafonen 10/2 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons