Han har drivit restaurangverksamhet i Skelleftebygden sedan mitten av 80-talet, då Anders Holmbom först tog över Restaurang Lanternan i Byske. Det har varit full fart sedan dess. Genom åren har Anders bland annat drivit Byske Gästgivargård, ett eget bageri och tio-femton personalmatsalar, till exempel Alimaks och Nymeks.
– Jag har aldrig riktigt kunnat säga nej till saker. Det är också tack vare människorna jag jobbat med som jag har kunnat göra allting. Jag har aldrig varit ”ensam är stark”.
I dag är han ett välkänt, ofta glatt ansikte på Nordanågårdens Värdshus. Tjugo år har gått sedan Anders tog över restaurangen och han beskriver tiden här som sin bästa.
– Jag njuter av att vara här. Det är den här mänskliga kontakten, och all fin respons.
Får mer tid för familjen
Snart vankas det julbord på värdshuset igen, vilket blivit en uppskattad tradition. Det här blir dock de sista som Anders anordnar. Den 1 januari kommer han att överräcka verksamheten till Diamanto Burström Bilia, som först utryckte sitt intresse i somras.
– Jag hade egentligen inga tankar på att sälja, men nu känns det rätt. Jag hade säkert kunnat jobba tills jag är 78, men man måste försöka trappa ned någon gång. Jag och Maggan tar därför en retreat, för att begrunda vad vi vill göra härnäst, säger Anders.
Han fyller 65 i år och jobbet kräver mycket engagemang. Nu tänker Anders få mer tid för familjen. Han har både barnbarn och bonus-barnbarn han hoppas träffa mer ofta.
– Det blir ganska ensamt om man jobbar jämt. Jag har också ett jättefint hus vid havet i Furuögrund, men jag är nästan aldrig där. Nu ska det bli mer tid för familj och hem.
Affären inkluderar den intilliggande lanthandeln, som också överräcks till Diamanto.
Smaker från medelhavet
39-åriga Diamanto bor i Södra Hedensbyn och har jobbat som kock i nästan tjugo år, både i Sverige och i Grekland. Här i Skellefteå har hon både jobbat på Scandic och Din Fest på Campus. Hon är peppad på att bli den nya värdshusvärdinnan på Nordanå.
– Det känns superkul! Jag har några projekt som jag funderar på, berättar Diamanto.
Planerna är ännu i sin linda, men lite kan hon avslöja. Inomhusmiljön ska renoveras efter övertagandet så värdshuset kommer att hålla stängt under en period. När hon sedan öppnar igen ska autentiska smaker från medelhavet introduceras på menyn.
– Jag ska köra en medelhavsinspirerad bistro med influenser från Grekland, Italien, Spanien och Portugal, tillsammans med influenser från Sverige, berättar Diamanto.