Annons
Baserat på pressmeddelande
Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare. Foto: Pixabay / Region Västerbotten

Smittspridning i länet: Antalet fall av covid-19 mer än fördubblat på kort tid – ”Det är väldigt oroande”

NYHETER Förra veckan mer än dubblerades antalet smittade av covid-19 i länet. Antalet fall är nu på samma nivåer som i mars. Den ökade spridningen kan kopplas till julfiranden och en större andel fall av omikronvarianten, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

På grund av nyårsafton var länets egenprovtagningar, för andra veckan i rad, endast öppna under fyra dagar. Antalet analyserade prover minskade något. 10 583 prover analyserades nu, jämfört med 10 814 under vecka 51. Trots detta syns det att smittan ökat kraftigt. Antalet fall har ökat till 746, att jämföra med 331 under veckan innan.

– Det är väldigt oroande att smittspridningen har ökat så snabbt i alla åldersgrupper. Region Västerbotten har inte haft så här många fall sedan vecka 11 2021, förklarar Therese Thunberg, tillförordnad smittskyddsläkare i regionen, i pressmeddelandet.

Smittspridningen har ökat i hela länet. 188 fall konstaterades i Skellefteområdet, 123 i södra Lappland, 352 i Umeområdet och 83 bland personer skrivna utanför regionen.

Annons

Julfiranden och omikronvarianten

– Vi ser en ökning av fall efter julfiranden där människor träffats i stora sällskap. Ofta har man rest från olika delar av landet för att träffas, fortsätter Therese Thunberg.

Därutöver ser Region Västerbotten många fortfarande blir smittade i samband med fritidsaktiviteter, i skolor, på arbetsplatser, inom familjen och i samband med resor.

Dessutom har andelen omikron-smittade ökat. Typnings-PCR är utförd på 270 av de 331 fallen som konstaterades vecka 51 – och 35 procent misstänks vara omikron. Nu görs sekvensering för att säkerställa detta. Data för vecka 52 har inte färdigställts än.

Annons

Andelen som smittats med omikron förväntas också att öka de kommande veckorna.

– Vi har en samhällsspridning av virusvarianten och det bidrar till de höga smittotalen.

Följ nationella rekommendationer

För att hindra smittan från att spridas ytterligare är det viktigt att alla följer direktiven. Alla som är sex år eller äldre ska provta sig med regionens PCR-tester vid symtom. De enda som undantas detta är de som haft covid-19 under de senaste sex månaderna.

– För att minska smittspridningen är det också jätteviktigt att alla stannar hemma när de får symtom. Där finns det inga undantag, betonar Therese Thunberg i utskicket.

Annons

I enlighet med de nationella rekommendationerna ska alla hålla avstånd och undvika offentliga miljöer med trängsel. Vuxna ska ha munskydd vid trängsel i kollektivtrafik, eller om möjligt välja ett annat färdsätt. De som har möjlighet rekommenderas att arbeta hemifrån. Alla som är tolv år eller äldre rekommenderas fortsatt att vaccinera sig, och alla som är 18 år eller äldre rekommenderas dessutom ta en påfyllnadsdos.

– Vaccination är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid. Så vaccinera dig om du ännu inte gjort det och boka tid för påfyllnadsdosen så snart det är din tur.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons