Annons
Baserat på pressmeddelande
Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten. Foto: Pixabay / Jan Alfredsson

Nu kan alla över 18 i länet börja få påfyllnadsdosen: ”Känns jättebra”

NYHETER Nu erbjuds alla i Region Västerbotten som är 18 eller äldre en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, informerar regionen.

Annons

– Det känns jättebra! Region Västerbotten har Sveriges högsta vaccinationstäckning för första och andra dosen, jag hoppas att lika många kommer att ta påfyllnadsdosen, säger Ronny Lestander, regionens vaccinationssamordnare, i ett pressmeddelande.

För att den som är under 65 år ska kunna erbjudas påfyllnadsdosen behöver det vid vaccinationstillfället ha gått minst sex månader sedan andra dosen. För de som är 65 år eller äldre ska det ha gått minst fem månader. Till exempel kan den som är under 65 år, som fått sin andra dos den 20 juli, tidigast få påfyllnadsdosen den 20 januari.

– Alla som är 18 år eller äldre är inte aktuella för påfyllnadsdosen än, men många kommer ha möjlighet att boka en tid inför att det har gått rätt tid mellan doserna. Vi försöker ha ute bokningsbara tider för ungefär fem veckor framåt, förklarar Ronny.

Annons

”Inget som vi tummar på”

Den som är osäker på när den fick sin andra dos kan se det på sitt vaccinationskort eller i sitt covidbevis från E-hälsomyndigheten. Det går även att se genom att logga in i journalen på webbplatsen 1177.se. Det är viktigt att det har gått nog lång tid mellan doserna, om inte kommer den som kommer till vaccinationstillfället att skickas hem.

– Det är en tydlig gräns och inget som vi tummar på, berättar vaccinsamordnaren.

Bokning och vaccination

Vaccinationen sker på valfri hälsocentral eller på en central vaccinationsmottagning. För att avlasta primärvården rekommenderar regionen alla som bor i Skellefteå eller Umeå med omnejd att boka tid på någon av de centrala vaccinationsmottagningarna.

Annons

Alla som kan rekommenderas att boka tid genom att logga in på 1177.se. Den som inte har möjlighet att göra det kan ringa en hälsocentral. De kan också boka tid hos en central vaccinationsmottagning. Det förekommer även vissa drop in-alternativ.

Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka eller avboka sin tid.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons