Niondeklassarna står inför ett viktigt beslut med gymnasievalet bara någon vecka bort. Enligt en undersökning som gjorts av Trä- och Möbelföretagen tillsammans med Ungdomsbarometern, upplevde knappt hälften av de tillfrågade 15-åringarna att vuxna pressar dem att söka ett studieförberedande program. Drygt hälften tror att pressen gör att unga mår sämre, och över 70 procent tycker att vuxna borde pressa unga mindre, när det kommer till valet av gymnasieutbildning.
Erik Burstrand, Skellefteå kommuns gymnasiechef, känner igen att vuxna ibland försöker påverka elevernas val, och betonar vikten av att låta ungdomarna välja själva.
– Låt dem gå ett program de är intresserade av, då kommer de trivas, utvecklas och få bättre betyg än om de går en utbildning som de egentligen inte vill vara på, säger han.
“Är ju mitt liv”
Morgontrötta elever och personal strosar genom korridorerna på Baldergymnasiet.
Anisa Nerakun, 18 år, läser andra året på industritekniska programmet. Två dagar i veckan har de praktisk undervisning, på T2 College. Snart ska hon påbörja sin APL, arbetsplatsförlagd undervisning, på ett lokalt företag, men när Megafonen möter henne är det vanliga lektioner på schemat.
– Det är en rolig linje, vi är inte bara i skolan och gör samma sak hela tiden, säger Anisa.
När hon skulle göra sitt gymnasieval fick hon göra precis hur hon ville, utan att någon vuxen la sig i.
– Mina föräldrar tyckte att jag skulle ta något jag kände för. Det är ju mitt liv, och jag får välja vad jag vill, säger hon.
Gillar omväxling
Undervisningen på Anisas program varvar vanliga och praktiska lektioner med APL ute hos lokala företag, förklarar hon, och lägger till att fördelarna med programmet är omväxlingen.
– Det är kul att få lära sig olika praktiska kunskaper, som CNC-operatör, svetsa, och arbeta med trä, säger Anisa.
Hon håller inte med om att programmet skulle ge henne sämre förutsättningar än elever som läser något högskoleförberedande.
– Vi har ju vanliga lektioner, men praktiska lektioner också. Jag håller inte med om den bilden, säger hon.
Hon tycker om att designa byggnader hemma vid datorn, och i framtiden vill hon bli ingenjör. Då måste hon läsa vidare på ett universitet, men innan dess tänker hon jobba.
– Eftersom jag har kunskap inom industri så jag kan få jobb direkt, säger Anisa.
“Valde rätt”
På Anderstorpsgymnasiet är det kö till cafeterian samtidigt som några elever spelar biljard en bit bort. Lova Salomonsson, Mika Hansen, Kasper Kärr, Isabelle Westermark och Lina Pettersson är alla 16 år och läser första året på ekonomiprogrammet. De valde linjen eftersom de hade hört gott om den, och att den verkade bra.
– Mina föräldrar tyckte nog att det var bra att jag valde en högskoleförberedande linje, men jag fick välja vad jag ville, säger Isabelle.
De har bara gått på gymnasiet i drygt en termin, men alla känner att de valde rätt. De är inte säkra på vad de vill jobba med, men de vill ha så bred behörighet som möjligt för framtida studier.
– Tänk om man går en yrkeslinje, sen ändrar man sig efter studenten och inte alls vill jobba med det, då blir det jobbigt att läsa upp alla ämnen, säger Lova.
Ångrar sig lite – ibland
Nästan alla säger att de tänker ta ett sabbatsår efter gymnasiet och jobba innan de studerar vidare. Det har slagit dem att det skulle vara lättare att få jobb efter studenten om de istället läst ett yrkesförberedande program.
– Det är klart att man ångrar sig lite ibland, men jag tror ändå jag valde rätt, säger Kasper.
Många unga skulle må bättre av att läsa en praktisk linje, tror flera i gruppen.
– Ja, då får man ändå hålla på med något, vi sitter bara i skolbänken hela tiden, säger Mika.
– Men med tanke på framtiden, om man inte är helt säker på vad man vill bli, så tror jag ändå det är bäst att läsa något högskoleförberedande, lägger Lina till.
”Kompisvälj inte”
Alla i gruppen är eniga om att det viktigaste är att välja ett program man själv vill gå, och inte lyssna på föräldrar eller välja det kompisarna tänker gå.
– Kompis-välj inte, ta något du tycker verkar roligt. Man hittar nya kompisar, säger Isabelle.
Gymnasieantagningen pågår till och med den 10 februari.