Annons
"Ibland är vi hårda mot oss själva och tycker att det går för långsamt, men då måste vi komma ihåg att den första pelaren till byggnaden kom upp i oktober 2019. Det är rätt häftigt”, säger Fredrik Hedlund, VD Northvolt Ett.

Intensivt skede för Northvolt – snart börjar produktionen: ”Vi håller tidsplanen väldigt bra”

NÄRINGSLIV Efter flera års planerande och byggande – nu närmar sig produktionsstart för Northvolt i Skellefteå. “Vi håller tidsplanen väldigt bra”, säger Fredrik Hedlund, VD på Northvolt Ett.

Annons

Fredrik Hedlund har varit en del av Northvolt-teamet sedan bolaget inte bestod av fler än tio personer. Under åren har han varit med att bygga upp deras utvecklingsanläggning i Västerås, starta byggprojektet i Skellefteå, vara ansvarig för den tyska fabriken Northvolt Zwei – som senare köptes av ​​Volkswagen – och nu som VD för Northvolt Ett i Skellefteå.

Att han har mycket att göra på dagarna råder det inget tvivel om, men han tar sig ändå tid för en kortare intervju när Megafonen kommer på besök denna kyliga onsdag i början av december.

– Vi är mitt inne i ett extremt intensivt skede där vi övergår från att enbart vara en byggarbetsplats till att även producera batterier, berättar han.

Tidigare i år flyttade Fredrik till Skellefteå med sin fru, men trots sin skånska dialekt är Västerbotten inget obekant ställe.

Annons

– Min fru kommer från Lycksele, så vi har tillbringat mycket tid där under åren, berättar Fredrik som känner sig väl mottagen.

– Jag har personligen fått ett varmt välkomnande och det känns som att hela staden tagit emot oss med öppna armar. Men jag är även nyfiken på att se hur staden kommer att utvecklas under de närmsta 10 åren. Med en ökad befolkning växer nya nya möjligheter fram, och jag tror att det kan bli en jäkligt häftig internationell stad, säger han.

Håller tidsplanen

Redan när Northvolt drog igång på allvar 2017 var de öppna med att de hade en tight tidsplan; produktionen planerades att vara igång redan 2021. Nu är 2021 snart över, och än är produktionen inte igång – men det är nära, enligt Fredrik.

– Vi håller planen väldigt bra. Redan i år kommer vi att få ut battericeller härifrån, och under första kvartalet 2022 kommer vi att producera kommersiellt, säger han.

Ida Lundmark, processoperatör, och Sanna Bäckström, kommunikatör, på Northvolts område en kall dag i december.

Personalen till det som Northvolt själva kallar för first shift, första skiftet, är på plats för att få allt att snurra. Det rör sig om cirka 450 personer i dagsläget, som ska bli 500 innan årets slut.

– Och till nästa årsskifte ska den siffran dubbleras, säger Fredrik som säger att rekrytering är en av de saker som står högst på agendan.

– Jag tycker att det har gått bra med rekryteringen, och vi har de vi behöver för att dra igång, men jag är ändå ödmjuk över att vi behöver bli många fler. Och då gäller det att vi fortsätter att attrahera och locka till oss människor, både lokalt, regionalt och från andra platser i världen.

Första skiftet

En av dem som ingår i första skiftet på Northvolt är Ida Lundmark, 25 år från Skellefteå. Hon jobbade tidigare som restaurangchef, men ville prova på något nytt.

– Jag funderade på att plugga, men kom även att tänka på Northvolt. Det är ju det enda alla pratat om de senaste åren, berättar hon när vi ses i det väldigt sparsamt inredda konferensrummet i en av barackerna på området.

”Kul att få vara med från början på något nytt där ingen kan säga att ’så här har vi alltid gjort'”, säger Ida Lundmark, processoperatör.

Hon läste på företagets hemsida och fastnade framförallt för “framtidstänket”.

– För mig är det viktigt att jag kan vara stolt över mitt jobb, och det kan jag här. Dessutom är det kul att få vara med från början på något nytt där ingen kan säga att “så här har vi alltid gjort”.

Hennes titel är processoperatör. Efter en sommar på Northvolt Labs i Västerås flyttade hon tillbaka till Skellefteå i september för att vara med och få igång fabriken här.

– Vi får vara med i alla delar av processen, både hands on och genom att tycka till om olika saker. Det är väldigt varierande och inspirerande, säger hon.

Annons

När produktionen väl är igång kommer Ida att övervaka maskiner och kvalitetssäkra produkten. Hon har inte gått någon speciell utbildning för att få jobbet, berättar hon.

– Men i Västerås har vi fått prova på produktionen, om än i liten skala, och sen lär vi oss saker hela tiden. Alla är ju nya på jobbet, säger hon.

Inspektionen

Fabriken på Bergsbyns industriområde går alltså snart in i ett nytt skede, när produktionen drar igång. Men samtidigt fortsätter byggnationerna runt om i många år till när fler produktionslinor, kontorshus och inte minst återvinningsanläggningen Revolt ska färdigställas. Fredrik Hedlund är ansvarig för det övergripande arbetet.

Vad säger du om den inspektion som polis och andra myndigheter gjorde hos er i slutet av november, där omfattande brister hos aktörer som finns på området upptäcktes?

– Det var inte superdramatiskt, utan mer en rutinkontroll som myndigheter genomför med jämna mellanrum. Det är något som vi välkomnar.

Varje dag arbetar cirka 2 900 personer på Northvolts arbete, enligt Fredrik.

I en debattartikel som publicerades i Norran den 2 december skriver Fredrik tillsammans med grundaren Peter Carlsson att de är medvetna om att den här typen av problem kommer att finnas även framöver, men att de ser en möjlighet att vara med och skapa en ny “best practice” inom byggbranschen.

– Det här är ett problem som pågått inom byggbranschen så länge som det byggts så här stora projekt, men genom dialog med polisen, facket och andra myndigheter vill vi vara med och bidra till en mer socialt hållbar byggindustri, säger Fredrik som berättar att byggområdet är stort och komplext med cirka 2 900 personer på plats varje dag.

Annons

Varför har ni inte agerat tidigare om ni vet att problemen finns?

– Det är inte som att vi blev tagna som ett rådjur i strålkastarljuset här. Vi gör mycket redan idag och har statistiskt sett bra säkerhet på området, men vi vill så klart alltid bli bättre, och det är därför vi nu vidtagit fler åtgärder, säger han.

Ny basindustri

Efter intervjun kliver vi ut i vintervädret för att ta några snabba foton framför de gigantiska byggnader som hittills kommit upp. Det är på många sätt en imponerande syn.

– Ibland är vi hårda mot oss själva och tycker att det går för långsamt, men då måste vi komma ihåg att den första pelaren till byggnaden kom upp i oktober 2019. Det är rätt häftigt, säger Fredrik som nu ser fram emot att komma igång med produktionen – som han beskriver som en helt ny basindustri i Sverige.

– Vårt perspektiv är inte bara några år, utan snarare 100 år. Vi är här för att stanna och fortsätta utvecklas hela tiden, säger han. 

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons