Annons
Johan Lindholm, förbundsordförande vid Svenska byggnadsarbetareförbundet.

Byggnads förbundsordförande på besök efter rapporter om arbetet på Northvolt – sätter ned foten

NYHETER På tisdagen kom Johan Lindholm, förbundsordförande vid Byggnads, till Skellefteå för att besöka Northvolt Ett-bygget på Hedensbyn. Facket har nämligen fått många rapporter om utebliva kollektivavtal. "Etableringen är en del av framtiden – men detta får inte ske på bekostnad av villkor och arbetsmiljö", konstaterar han.

Annons

Förra fredagen publicerade SVT en nyhet, som fått riksspridning sedan dess. De visar en inspelning där arbetare på Northvolt Ett syns smita förbi passerkontrollen, utan att registrera sig. Det här har skapat reaktioner. Conny Svensson, nationell samordnare vid Skatteverket, berättar för SVT att exempelvis svartjobb kan dölja sig bakom detta.

– Om man nu ska återfinnas i löneredovisningen, vilket är det normala, så finns det ju en uppenbar risk att man inte gör det i de här sammanhangen, berättar han för SVT.

Nu agerar även facket, som nåtts av oroväckande rapporter om arbetet på området. På tisdagen reste Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm upp till Skellefteå från Stockholm, för att göra en personlig inspektion och föra dialog med Northvolt.

– Det som tvingar mig hit är att sätta ned foten och berätta vad som gäller, säger han.

Annons

Oron gäller avsaknaden av kollektivavtal, och bristande följsamhet till reglerna däri. Inte hos Northvolt, utan hos företagen vars tjänster upphandlats längre ned i ledet.

– Vi har många, många rapporter som visar att det finns mer att önska. Byggföretag och installationsföretag som upphandlat tjänsterna har själva kollektivavtal, men om man tittar i de nedåtstigande leden så är det återkommande att företag inte har det.

Inte ovanligt förekommande

Sådana här brister är inte unika för fabriksbygget i Skellefteå, säger Johan Lindholm.

Annons

– Det är satt i system att företag som hittar ett kryphål utnyttjar det. Det handlar inte bara om att inte leva upp till de löner och villkor som kollektivavtal reglerar. Man gör inte heller rätt för sig när det kommer till att betala skatter och sådant, berättar han.

Han menar att Northvolt, som uppdragsgivare, har ett ansvar att agera föredömligt.

– Den här etableringen är en del av framtiden, alla pratar om det här, men detta får inte ske på bekostnad av villkor och arbetsmiljö. En sådan här fabrik kan inte ”backa” in i framtiden, utan de måste vara ett föredöme, poängterar förbundsordföranden.

Annons

Konstruktivt möte i Skellefteå

Johan Lindholm upplever också att besöket, och dialogen med Northvolt, burit frukt.

– Det handlar om att få igång ett samtal och det tycker jag att vi har gjort. Det känns som om de förstår, att om detta ska fortsätta byggas ut så ska det också göras rätt.

Vad behöver då hända, så som ni ser det?

– I samband med upphandling behöver kollektivavtal vara ett krav. Det är så vi jobbar i Sverige och det är hela garanten, för såväl löner och villkor som en bra arbetsmiljö.

Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt.

Inkluderas i upphandlingen

Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt, berättar att de också är glada för mötet med Byggnads, och att de tänker jobba närmare facket i framtiden.

– Vi har haft ett jättebra möte i dag. Vi känner att Byggnads är här, både för att lyfta det som varit och presentera lösningar. Även kring hur vi kan samarbeta ännu mer.

Från och med nu ska Northvolt koppla in facket tidigare i upphandlingsprocesserna.

– Byggnads ska vara med och titta på aktörerna som vi upphandlar. Vi kommer även att göra ännu starkare bakgrundskontroller. I samarbete med Byggnads kan vi också lära fler aktörer om kollektivavtal och den svenska modellen, berättar Anders Thor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons