Annons
Northvolt Ett i Skellefteå. Pressbild: Northvolt

Koordinerad insats på Northvolts fabriksområde: Flera myndigheter samarbetar i omfattande kontroll

NYHETER Polisen genomför just nu en arbetsplatsinspektion på batterifabriksområdet, tillsammans med flera andra myndigheter.

Annons

Polisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Jämställdhetsmyndigheten genomför just nu en koordinerad insats på Hedensbyn i Skellefteå, där fabriken är under utveckling.

Åsa Mjörndal, kommunikatör vid polisen, förklarar att respektive myndighet har sina ansvarsområden, som de utför kontroller inom. Kontrollerna riktas mot byggföretag som arbetar på fabriksområdet.

Vad är det ni tittar efter?

– Jag kan inte säga någonting specifikt om detta fall, men generellt så gör vi dessa kontroller för att motverka arbetslivskriminalitet, myndigheter emellan. Och för att stoppa fusk och regelbrott i arbetslivet, säger Åsa Mjörndal.

Annons

Polisen har svårt att kommentera insatsen ytterligare just nu, då den pågår för fullt.

– Vi kommer att kommunicera vad detta möjligen resulterar i så snart vi kan. Det är svårt att säga hur länge det dröjer, förklarar Åsa Mjörndal.

Northvolt om insatsen

Megafonen kontaktar Northvolt för en kommentar. Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer, återkommer i ett mejl.

Annons

– Det görs löpande planerade arbetsplatsinspektioner av myndigheter på byggarbetsplatsen under hela projektets gång, med några månaders mellanrum, vilket vi sätter stort pris på. Vi har också själva efterfrågat ett större proaktivt arbete tillsammans med relevanta myndigheter, berättar han.

– I regel under dessa arbetsplatsinspektioner kontrolleras dokumentation hos underleverantörer och deras anställda. Om några oegentligheter dyker upp meddelas det direkt till underleverantören med krav på åtgärder, fortsätter Anders Thor.

Annons

Uppdatering, 13.26:

Insatsen kommer att fortsätta under hela torsdagen, uppger polisens kommunikatör Kristina Lantto. Hon förklarar att den här sortens inspektioner, då flera myndigheter samarbetar, görs regelbundet. Både anmält och oanmält.

– Syftet är att motverka utnyttjande av arbetskraft genom människohandel och människoexploatering, ekonomisk brottslighet avseende utnyttjande av välfärdssystemen på felaktiga grunder och undanhållande av stora ekonomiska summor från samhället samt brott mot arbetsmiljölagstiftningen, skriver hon på polisens hemsida.

Resultatet av dagens tillsyn kommer att presenteras längre fram, upprepar polisen.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons