Annons
Foto: Pixabay

Bostad: Värdeökningen i Skellefteå tågar på – se senaste utvecklingen

NYHETER I dag presenterar Svensk Mäklarstatistik färska siffror om bostadsprisernas utveckling i kommunen, länet och landet.

Annons

Svensk Mäklarstatistiks fredagssiffror visar att den starka värdeökningen i Skellefteå fortsätter. De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna stigit med 7,4 procent i kommunen, att jämföra med 6,1 procent i Västerbottens län och 2,2 procent i riket.

Totalt 162 bostadsrätter har sålts i kommunen under denna period, till ett medelpris av 1 753 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 26 481 kronor.

Annons

Samtidigt har villapriserna stigit med 4,9 procent i Skellefteå kommun och 1,9 procent i Västerbotten, men sjunkit med 0,4 procent i Sverige som helhet.

104 villor har sålts i kommunen under perioden, till ett medelpris av 2 795 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 22 386 kronor.

Annons

Utvecklingen på årsbasis

Sedan november förra året har bostadsrättspriserna nu stigit med hela 31,5 procent i Skellefteå kommun, och villapriserna 27,6 procent. I länet har bostadsrättspriserna stigit med 17,0 procent och villapriserna med 21 procent.

Skellefteå och Västerbotten utmärker sig här, då motsvarande siffror för riket är 7,5 procent för bostadsrätter och 14,8 procent för villor.

Bostadsrättsprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan november 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik
Villaprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan november 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons